Започна третата фаза от имунизацията! Проф. Балтов: За 2 седмици може да се поставят 300 000 дози

Share This:


Сред ваксинираните ще бъдат и членове избирателите комисии и работници на длъжности от обществено значение

В “Пирогов” започва третата фаза от имунизирането срещу COVID-19, с ваксината на AstraZeneca, които пристигнаха снощи. Сред ваксинираните ще бъдат и членове избирателите комисии и работници на длъжности от обществено значение.

В рамките на 2 седмици ще може да се поставят 300 00 дози от „Астра Зенека“, ако се вземе решение да не се пази втора доза. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов след началото на имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ в болничното заведение.

„Логистично ваксината на „Астра Зенека“ е много по-лесна за разпространение и употреба. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура – до 24 часа без да е отварян, до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора“, коментира проф. Балтов.

„В рамките на следващите 4 седмици очакваме да дойдат 300 000 дози. Ако в понеделник се вземе решение, най-вероятно ще започне употреба на всички пристигнали дози. 300 00 ще могат да се направят в рамките на 2 седмици, а следващите, които идват ще са за втора доза, не по-рано от 60 дни“, посочи той.

Вчера вечерта у нас бяха доставени  28 800 дози от ваксината.Препаратът е третият, разрешен за употреба в ЕС. Това е и фирмата, от която България е поръчала най-големи количества – 4 милиона и половина.

До момента това е 6-тата по ред доставка на препарат срещу COVID-19 в България. А през този месец се очаква да пристигнат още 75 хиляди бройки от ваксината  на Pfizer и 32 хиляди на Moderna.

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от оксфордската ваксина. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer . В средата на седмицата ще получим и 6 000 дози от ваксината на Moderna.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com