Възрастна силистренка живее с течащ покрив посред зима. Общината отказва да го ремонтира

Share This:


Вече от близо 10 години покривът на 78-годишната силистренка Иванка Цонева тече при всеки валеж. За 35 години, откакто жената живее в жилище на Жилфонд ремонт не е правен. Това научи репортер на Силистра-Нюз при посещение в дома на старицата.
Потресаващата гледка може да бъде видяна от всеки, който минава по една от главните улици на града. Къщи със събарящи се покриви, олющена мазилка, стари прозорци, които вършат работа, колкото една по-плътна завеса. Това е действителността , в която живеят част от нашите съграждани.
Как от община Силистра се справят с проблема? Отговорът е прост – никак. Десетки общински жилища са оставени да се рушат под напора на метеорологичните условия, а хората в тях живеят в постоянен риск за здравето и живота си – къде от късо съединение, къде от падащи от покрива керемиди, или срутващи се помощни постройки.
При пенсия от около 300 лева, наем 66 лева и сметка за електричество 180 лева (понеже стаите в къщата са 3.60 метра високи и непосилно трудни за отопление), без да слагаме лекарства и други подобни, всеки сам може да сметне колко трудно живее Иванка Цонева, която страда от глаукома и има операция на сърцето. Въпреки, че години наред жената пуска молби за ремонт и лично ходи до Общината, за да говори за проблемите си, помощ до ден днешен не е получена. Само обещания, последното от които е тя да бъде преместена в апартамент, който е свободен вече от половин година. Дрехите и са опаковани в найлонови чували, за да не се мокрят в просмуканата от вода къща и така тя чака вече месеци наред обещаното.
Иванка Цонева не е единичен случай. Може би стотици наши съграждани, които нямат възможност да ремонтират общинските жилища, в които са настанени поради затрудненията си са в същото положение. Община Силистра е длъжна да извършва тези големи ремонти, без които жилището става опасно или негодно за обитаване, а не само че не го прави, но и не предлага опция при направен разход за ремонт, на живущите да се опрощават парите, които плащат за наем . В същото време някои жилища (може би на привилегировани наематели) биват ремонтирани луксозно, докато за други не са отделяни пари в продължение на десетки години. Такова безстопанствено отношение ежегодно води до намаляване на сградния фонд на Общината поради амортизация, или до продажбата на жилища за нищожни суми. Ще се задействат ли ръководните органи, или всичко ще продължи постарому? Очаквайте подробности.

Източник: silistra-news.com


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com