Вяра Емилова, БСП: Разработваме стратегия за туристическа дестинация “Дунавска перла”

Share This:


Представям Ви моята визия за развитие на туризма в Силистренския регион, защото вярвам, че нашия край заслужава внимание и има огромен потенциал за развитие.

Създаване на туристическа дестинация „Дунавска перла“

БСП Силистра от няколко години разработва стратегия за превръщането на Дунавска Добруджа в привлекателна туристическа дестинация „Дунавска перла“.

Вярно е, че нашият роден край има своето природно и културно наследство. Но то все още не пригодно за включването му в привлекателен и атрактивен туристически продукт.

Ние си поставяме амбициозната задача получавайки Вашето доверие да работим активно за създаването на привлекателната туристическа дестинация. За тази цел трябва да бъдат осъществени както законодателни инициативи, така редица действия на изпълнителната власт. И Вашата подкрепа за нас ще бъде именно възможност за тяхното реализиране.

Културно историческото ни наследство трябва да стане достъпно и разбираемо за туристите. Да, ние си имаме своята римска гробница, но тя не е достъпна за посетители. Историците знаят, че край Дунав е първата българска Патриаршия, но останките от нея са просто руини от средновековен градеж. Можем да продължим с подобни примери, но сега ще Ви кажем какво предвиждаме да направим ние, за да може да бъде реализирана инициативата туристическа дестинация „Дунавска перла“.​

Достъпно и възстановено културно историческо наследство. Паметниците на цивилизацията по нашите земи трябва да бъдат възстановени при възможност, а за някои трябва да бъдат изградени техни копия. Например, изграждането на копие на римската гробница ще даде възможност то да бъде посещавано от туристи. Такава е световната практика. Културно наследство като Патриаршията ще трябва да бъде възстановявано, но не както досегашната практика на съвременен кич. Така гостуващите по нашия край ще могат да усетят контакта със античността и средновековието.​

Добруджанската цивилизация на открито. Ние смятаме, че Дунавска Добруджа може да бъде превърната в един привлекателен музей на открито, където да бъдат изложени подходящи артефакти в подходяща паркова среда.​

Кулинарната съкровищница на Дунавска Добруджа. Нашият край си има своите специфични кулинарни традиции. Те трябва да бъдат издирени и регистрирани като културно наследство. Това може да стане част от туристическия продукт в дестинацията Дунавска перла.​Туристическа инфраструктура по река Дунав. Днес има редица законодателни и административни пречки за развитието на туризма по река Дунав. Ще работим за тяхното отстраняване. Едновременно с това ще насочим вниманието на изпълнителната власт – централна и местна, към поддържането на подходящи плажове и водно спасителна служба.

Цялото Дунавско крайбрежие може да бъде превърнато в един подходящ и достъпен пристан за плавателни средства за хора от цяла Европа.​Открита културна сцена на Европа. Готови сме да работим и да превърнем Дунавска Добруджа в открита сцена на културата по река Дунав. И тук гости от всички посоки на света да имат възможност да се насладят както на свидетелствата за минали епохи, така и на съвременната култура и нейните най-авангардни достижения.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com