Вяра Емилова: Силистренци заслужават сигурност в бъдещето

Share This:


БСП ще сложи край на хаоса в държавата, категорична е водача на листата на “БСП за България” в Силистра

ВЯРА ЕМИЛОВА е родена в Силистра. Завършила е Икономическия техникум в града. Има бакалавърска степен по педагогика и е дипломиран магистър по психология във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. Била е заместник областен управител на Силистра с ресор “Регионална политика, социални и хуманитарни дейности”. Член е на БСП от 2005 г. Била е председател на Общинския и на Областния съвет на БСП в Силистра. Член е на НС и на ИБ на БСП. Управител е на БСТВ. Владее английски и руски език.

“С №4 в бюлетината хората от областта ще счупят статуквото и ще открият пътя към по-ефективно използване на естествените ресурси на красивия пограничен регион”

– Г-жо Емилова, какви ще са вашите каузи като народен представител от Силистренска област?

– БСП влиза в кампанията с ясното намерение, че статуквото, докарало целия български народ и особено нашия край до крайна разруха и обезлюдяване, трябва да остане в миналото. Силистренци и хората в областта заслужават сигурност в бъдещето си – работа, доходи и най-важното – децата им да остават да живеят в родния край. Най-много от всичко хората се дразнят, когато определени политически сили ги притискат и им обясняват как трябва да гласуват на предстоящите избори. Управлението сведе не само свободата на словото, но и политическия плурализъм, до нулата.

В област Силистра през последните 12 години не можеш да намериш работа нито в общинската администрация, нито в бизнеса, ако не си член на ГЕРБ. Това превърна хората тук в крепостни на няколко местни велможи, които се разпореждат с техните съдби така, както им е угодно. По местните медии трудно пробиват мнения, които противоречат на официалната политика на ГЕРБ. Това е статукво, което противоречи на демократичните принципи на управление и ние от БСП сме амбицирани да променим управлението на държавата и в частност – в нашата област, с полза и грижа за хората.

– Какви са основните проблеми пред жителите на региона и как могат да бъдат решени те? 

– Основният проблем е обезлюдяването на областта и застаряването на населението. За последното десетилетие жителите в областта са намалели с 2/3, което е демографска катастрофа. Поради свиването на икономиката в района и закриването на бизнеси, хората остават без работа и тръгват по големите градове у нас или в чужбина да търсят работа. И в тази ситуация управляващите от ГЕРБ не са предприели абсолютно нищо, за да подобрят икономическите условия, да привлекат инвестиции.

– Как Дунавската стратегия за развитието на районите около река Дунав ще решат демографските и икономическите проблеми на силистренци? 

– Проектът обединява 14 държави, разположени по течението на река Дунав. На територията живеят над 112 милиона души – една пета от населението на Европейския съюз. Стратегията включва девет държави – членки на ЕС, както и пет държави извън съюза, но разположени по поречието на Дунав.

Дунавската стратегия е факт от 15 години, а България е подписала документа. За съжаление, за 15 години няма осъществен нито един проект, няма нито една инициатива, която да се отнася за Дунавския край у нас. Липса на предприемчивост? Или просто типичен български мързел, който мори, но не убива? Или просто при толкова много партньори е трудно да се взимат подкупи?

А тази стратегия има огромен потенциал, особено за региона на Силистра. По Дунавската стратегия България може да кандидатства с проекти по европрограмите за развитие на пограничните райони.  

Каквато и да е била причината, време е Дунавската стратегия да бъде разработена. В името на България и на хората, които живеят край великата река. В името на благополучието на всички българи.

– Какви са вашите послания към избирателите? 

– На 4 април България избира своето бъдеще. БСП остава единствената партия, която участва в изборите с ясна платформа и с ясна стратегия за възстановяване на държавността, подобряване на условията на труд и живот за хората, с особен акцент в политиките за младите и семействата с деца. БСП е готова веднага да преизчисли пенсиите – нещо, което досега им бе отказвано, а вместо по-справедливи доходи, им бяха подхвърляни смешни суми като предизборни бонуси, с които трудно биха си купували и лекарствата. С подкрепата за БСП хората ще открият пътя за едно ново, по-добро бъдеще. С №4 в бюлетина силистренци и хората от областта ще счупят статуквото и ще открият пътя към по-ефективно използване на естествените ресурси на красивия пограничен регион.

– Представете листата на кандидатите на левицата за народни представители. Защо вашите съграждани трябва да ги подкрепят?

– Листата на БСП се състои от хора, чиято средна възраст е 38 години. В нея има опитни професионалисти, които познават проблемите в региона по-добре от всеки друг и могат да претворят в практиката предизборната платформа на БСП. С нашата бюлетина силистренци могат да изберат млади и активни хора, с неопетнена репутация. Те самоотвержено ще се борят срещу статуквото, което смаза социално, икономически и демографски Силистра и областта.

– Готова ли е БСП да управлява? Защо ГЕРБ трябва да си ходят от властта?

– Не остана човек в държавата, който да се съмнява в готовността на БСП да върне обратно държавността в ръцете на народа, да счупи статуквото от корупция, пладнешки грабежи на държавния бюджет и лобизъм. Дори Борисов и ГЕРБ не се съмняват вече, че ще се наложи да отговарят пред закона за всички нарушения на законите в държавата.

БСП ще обърне особено внимание на демографската криза и икономиката. Ще разшири достъпа до евросредствата за малкия и средния бизнес. Ще сложи край на здравния и образователния хаос, в които ни потопиха Борисов и министрите му. Със сигурност след 4 април за млади и стари ще настъпи ново време, в което хората ще намират по-лесно работа по родните си места и повече причини да се връщат и да остават в България. Нашата амбиция е да направим България градина и със сигурност ще успеем. Защото имаме хората, имаме план, имаме и решение.

Интервю за в-к Дума


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com