ВЯРА ЕМИЛОВА: ПРОШКА СЕ ДАВА ОТ СЪРЦЕ И СЕ ВЗЕМА СЪС СЪРЦЕ!

Share This:


На 14 март 2021 г. отбелязваме празника Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни започват великденските пости, които ще продължат тази година до 2 май.

На Сирни заговезни искаме прошка от по-възрастните си роднини, от всички наши близки и приятели, които волно или неволно сме обидили или пренебрегнали в даден момент.

На Сирни заговезни по крайщата на България се палят клади, които се прескачат за здраве и късмет. Клади, в които хвърляме всички обиди, всички демони, които разкъсват душите ни. Клади, в които изгаряйки миналото, намираме бъдещето.Нека се спрем за миг, когато искаме и даваме прошка. Прошката не трябва да се дава автоматично, само защото ти е поискана. Прошка трябва да се дава от сърце и да се приема със сърце. Инак житейският театър в този ден става безсмислен, а ние продължаваме още една година с товара в душите си.

Обредите и народните обичаи са, за да бъдат изпълнявани със сърце и душа. Прошката е съкровена в християнската ни цивилизация, която проповядва поемането на морална отговорност за действията ни. Защото признат грях, половин грях, казва народът.

Така че днес е ден за прошка, ден за равносметка и признание. Но преди да поискаме прошка от другите, нека първо да простим на себе си грешките, които волно или неволно сме допуснали пред самите себе си. И тогава да съдим и прощаваме на другите.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com