Вяра Емилова, БСП: ПРЕДЛАГАМЕ БЮДЖЕТНО ФИНАНСИРАНЕ САМО НА ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Share This:


Учителската професия е от висока обществена значимост и трябва да бъде закриляна от държавата, смята Вяра Емилова, водач на листата на БСП – Силистра

Вяра Емилова и кандидатите за народни представители от листата на БСП – Силистра се срещнаха с учители, възпитатели и социални работници.

„Нашата основна цел в образованието е на изхода на образователната система да имаме образовани, знаещи и можещи български граждани”, каза Емилова, като допълни, че ще настоява за пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание.

Според водачът на листата на БСП – Силистра най-важното е учебното съдържание да е съобразено с възрастовите и психологическите особености на учениците.

На срещите бе обсъден въпроса за делегираните бюджети на училищата, като основен проблем, с който се наливат средства в големите училища, а малките биват оставяни на ръба на оцеляването и дори закривани.

БСП е против делегираните бюджети, които трябва да бъдат премахнати, а бюджетно финансиране да бъде само за държавни и общински училища.

Материалните условия в училищата и центровете също бяха сред обсъжданите проблеми от служителите на срещата с Вяра Емилова и Стилиян Стойчев. Необходимостта от изравняване на материалните условия във всички детски градини и училища, както и създаване на благоприятна среда за обучение, отговаряща на съвременните стандарти, са сред основните приоритети на левицата.  Добрите материални условия дават спокойствие, свобода и сигурност на преподавателите и специалистите за нормален обучителен процес, смята вторият в листата Стилиян Стойчеив.

„Като социална партия ние заставаме зад идеята за безплатни детски ясли и градини от тази мярка биха се възползвали 219 000 деца в цялата страна. Много хора ме питат как ще стане това и дали е възможно. Да, може да стане, като се направи правилно преразпределение на средствата от бюджета, като се спре корупцията и наливането на пари в проекти, без достатъчен ефект за обществото”, заяви Вяра Емилова.

Кадрите, професионализма и хората остават най-важният ресурс във всяка образователна и социална сфера. Според Емилова БСП ще продължи да утвърждава учителската професия като регулирана професия – професия с висока обществена значимост, поставена под контрола и закрилата на държавата. „И не на последно място, нашата цел е ежегодно актуализиране на учителските заплати според инфлацията и поддържане на нивото им над средната работна заплата за страната”, добави Емилова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com