Вяра Емилова: БСП е готова да сложи ред и да прилага закона във всяко едно действие срещу пандемията

Share This:


Водач на листата на БСП в Силистра е г-жа Вяра Емилова. Тя беше секретар на Централната комисия за провеждане на избора на ново ръководство в БСП през миналата година. Какви са нейните и на БСП виждания за бъдещето на Силистра и България – научете в следващите редове!

Г-жо Емилова, вие водите листата на БСП в Силистра – какви са най-големите проблеми на града и каква е визията ви за промяна в него?

Силистра е изоставена на случайността от десетилетия насам. Но в последните 12 години от управлението на Борисов и ГЕРБ градът и областта са “свили” жителите си с 2/3. Причината е, че няма работа за хората, които масово напускат или към по-големите градове да търсят препитание или направо бягат в чужбина. Обезлюдяването на селата е стигнало застрашителни размери. Икономиката е сведена до няколко предприятия, които още не са затворили врати, и разбира се – въздесъщите хранителни вериги, аптеки и дрогерии, които имат бизнес. Засега. Повечето от малките бизнеси отдавна затвориха, а тези, които останаха на свития пазар – изнемогват. От една година живеем в корона епидемия, а властта така и не намери начин нито за директни помощи за хората, нито за земеделските стопани, нито за малкия бизнес. Тази тежка икономическа среда предопределя негативните тенденции в социално-икономическия живот в Силистра и областта.

БСП има решение както на глобално, така и на локално ниво. Дунавската стратегия е едно от тях. България е подписала документа преди 15 години, но по нея досега няма нито един осъществен проект! Стратегията свързва общо 14 дунавски държави и навсякъде по поречието е донесла инвестиции и просперитет, само не и в нашата част на реката. Поне от 50 години говорим за строеж на втори мост по Дунава, че и за трети – обещания, обещания, обещания. Борисов също обещаваше и резултатът е, че единственият ни мост над реката е претоварен, а опашките от тежки камиони и коли са по десетина километра. И в двете посоки. Как да се привличат инвестиции като транспортната ни инфраструктура е от оня век?!

Отделно от това демографския срив пъди инвеститорите, тъй като на място няма достатъчно квалифицирана работна ръка.

Но най-важното, което пречи на просперитета на района е срастването на общинските и областните администрации с политическите и икономическите предпочитания на Борисов и компания. Корупцията в нашия край е правопропорционална на свиването на икономиката и бизнеса. Дори сега, когато сме в предизборна кампания, пазарът не спира – ти на мене, аз на тебе! Страхът е сковал хората, които зависят изцяло от доброто отношение на малцината местни феодали. Докато ситуацията не се нормализира политически, докато не се даде свобода на хората в Силистра и областта, ще тъпчем на едно място и само ще си говорим какво би могло да стане и как ужасно ни е страх да направим дори една малка стъпка към промяната.

Все още дунавските градове не успяват да привличат достатъчно инвестиции, а имат сериозен потенциал – как може да бъде разгърнат той?

Силистра е град на река Дунав, втората по големина в Европа, но досега управляващите гледаха на този уникален природен ресурс като на северна граница и нищо повече. Имахме ферибот, за връзка с отсрещния град Кълъраш, който управляващите ту откриват, ту закриват. Сега насред кампанията за 45 парламент лично Борисов дойде отново да открие ферибота – да видим докога ще работи. Имахме и пристанище, и туристическо корабче – нищо от това не остана. Защото тази хаотична политика на “тука има, тука нема” отказа хората да поемат инициатива. Ако отвориш бизнес днес, не знаеш докога и докъде ще ти позволят да се развиваш.

Дунав може да стане връзката на Силистра не само с нашите крайдунавски градове, но и с още 14 държави. Може освен риболов и добив на инертни материали, Дунав да стане мощна транспортна артерия и база за развитие на културно-исторически туризъм. В Силистра и областта има уникални исторически и архитектурни паметници – градът има поне 2000 г. история. Наблизо се намира и уникалния резерват Сребърна, където гнездят 220 вида птици и който е под закрилата на ЮНЕСКО. Има и други природни забележителности, които са били част от речната система на Дунав и за които малко се знае. Такова е езерото край с. Малък Преславец е защитена местност, където се срещат 56 вида птици, 7 от които включени в Червената книга на България. То е и мястото в България, където расте най-голямата колония от водни лилии – цели 46 декара от водната повърхност са покрити с нежни бели цветове, които очакваме да разцъфтят през юли тази година!

Туризмът пострада сериозно от серията затваряния – виждате ли разрешение на този проблем и възможности вашият регион да привлече по-голям брой туристи?

Нашият проект за съживяването на туризма и привличане на инвестиции по цялото дунавско поречие се казва “Дунавска перла”. Ето накратко и нашата стратегия:

1. Достъпно и възстановено културно историческо наследство;

2. Добруджанската цивилизация на открито. Ние смятаме, че Дунавска Добруджа може да бъде превърната в един привлекателен музей на открито;

3. Кулинарната съкровищница на Дунавска Добруджа;

4. Дунавско крайбрежие може да бъде превърнато в един подходящ и достъпен пристан за плавателни средства за хора от цяла Европа;

5. Открита културна сцена на Европа.

“Дунавска перла” ще даде възможност на гости от всички посоки на света ще имат възможност да се насладят както на свидетелствата за минали епохи, така и на съвременната култура и нейните най-авангардни достижения.

Вярвам, че нашия край заслужава внимание и има огромен потенциал за развитие, като атрактивна туристическа дестинация.

Обезлюдяването отдавна не е характерно единствено за Северозападна България, а засяга все по-силно североизточните райони – как тези демографски тенденции могат да бъдат предотвратени според Вас?

Време е да започне конкретна работа по икономическото стабилизиране на Силистра и региона. Нашата програма предвижда държавна помощ през Банката за развитие, както при разкриване на нови бизнеси, стартъпи и иновации, така и гаранции при усвояването на еврофондовете. Това досега е основен препъни камък пред проектите и в икономиката, и в земеделието. Нашата земя е много богата, но земеделските стопани продължават да зависят от капризите на времето, защото всички напоителни съоръжения са разграбени. Тук или е суша, или е порой. Време е в Дунавска Добруджа да започне да се развива поливно земеделие. Държавата може да подпомогне за изграждането на напоителни системи и помпени станции, унищожени безогледно по времето на управлението на Борисов и ГЕРБ. Време е да се даде шанс и достъп до европрограмите на по-малките земеделски и животновъдни стопанства. Време е за държавна намеса в полза на развитие на земеделието и животновъдството. Това до голяма степен ще задържа и младите в по-малките населени места и ще отваря поле за дейност, каквото досега нито една власт не осигури.

Вие сте психолог и педагог – професии, които обикновено имат различно мнение от статистическия подход към коронавируса и произтичащите от него мерки; как смятате, че се отразява пандемията в психологически план?

За съжаление пандемията и хаотичните мерки на правителството не спомогнаха за ограничаването на заразата. Българите вече повече от година се лашкат между две думи – отваряне и затваряне. Понякога рестрикциите и отпускането на мерките се редуват през няколко часа, дори не през дни или седмици. В същото време хранителните стоки и бензините поскъпнаха страховито. За последните 3 месеца олиото е поскъпнало със 70%, а това е продукт, който се използва във всички преработени продукти и съответно вдига цените на всичко. Същото е и с поскъпването на нафтата и бензина, те също бутат цените на стоките нагоре. Така имаме съчетаване на поне 3 негативни тенденции, които директно унищожават икономическия и социалния статус на хората. Да не говорим за тоталния провал с ваксинационния план. Управляващите продължават да ваксинират хора и при разгара на третата вълна, което се отрича от повечето медици. Според някои от тях това е и една от причините за високата заболеваемост. Цялото това разноговорене по медиите от различните здравни специалисти и най-вече от страна на здравния министър и на здравния щаб, създава високи нива на тревога сред хората. Как ще се отреагира тази агресия, която в момента се акумулира в обществото е въпрос на време да видим. Летните протести от миналата година може да ни се видят детска игра пред надигащото се народно недоволство от мизерните житейски перспективи, които очерта пандемията. Възстановяването на справедливостта в обществото и възмездието за грабежите в държавата тепърва ще бъдат фокус на гнева на хората.

Затова БСП е готова да сложи ред и да прилага закона във всяко едно действие срещу пандемията. Хората в тази ситуация имат нужда от предвидимост. Хората имат нужда от ваксини, но имат нужда и от ясна и недвусмислена информационна кампания коя ваксина да предпочетат. Хората имат нужда от сигурност и смисъл, а ние сме готови да подчиним държавната машина на техните нужди в тази хаотична обстановка. Имаме план, имаме и решения. Готови сме да върнем държавата на хората.

Онлайн обучението се превърна в изключителна трудност както за учителите, така и за децата; как според вас, като педагог, се отразяват локдауните и уроците пред лаптоп?

Резултатите от дистанционното обучение ще станат видими след няколко години, когато днешните първолаци или седмокласници ще трябва да преодоляват образователните нива. Още от сега редица специалисти предупреждават, че функционалната неграмотност у учениците ще подскочи застрашително. Цели поколения българи ще бъдат белязани като ковид-поколението, за което не са били положени адекватни образователни грижи. Цялото ни общество ще плати цената за това.

От друга страна новото време идва и с новите технологии, които все по-мащабно ще навлизат в системата на образованието. Ние не бива да се съпротивляваме на новото, на промените, а да потърсим добрата и полезната им страна. Разбира се традиционното образование трябва да остане водещо и през това десетилетие, докато технологиите се развият и започнат реално да подпомагат обучението. Възпитателният процес, който е част от образователния и сега е силно подценен, трябва да бъде изведен на преден план през следващите години, за да компенсира донякъде изолацията на децата от училище в това трудно време.

Най-важното за родителите е да разберат, че каквото и да се случва с тях, най-важно от всичко е благополучието на нашите деца. Те трябва да поемат удара и предизвикателството от корона кризата, и с радост да влязат в ролята на учители и възпитатели на собствените си деца. Тези усилия, които днес ни се струват свръх усилия ще бележат победата ни утре, когато децата се върнат в училище и се справят. Успехът на нашите деца е най-голямата награда и за нас, и за обществото ни.

БСП излиза на изборите след серия от обновления във вътрешен план; с какво социалистите са по-различни от преди и как бихте убедили избирателите да гласуват за вас?

Промяната в БСП не е случаен резултат. Тя се случи в следствие на целенасочени действия от страна на ръководството на БСП и лично на лидерът на партията Корнелия Нинова. Основната цел беше не просто партията да се очисти от нездрави връзки с управляващите от ГЕРБ, които подмолно я подчиняваха на щенията на Борисов и против волята на редовите членове на партията. Корнелия Нинова успя да върне управлението на партията ръцете на нейните членове. Днес лидерът на БСП се избира от всички, а не от някаква вътрешно партийна клика. Прекият избор, проведен миналата есен в БСП не просто легитимира Корнелия Нинова като лидер, но и стегна редиците на партията пред лицето на основния опонент ГЕРБ. Вече на никого няма да му бъде лесно да капитализира лични дивиденти върху името на БСП и да петни репутацията на партията.

Наблягам на успеха на вътрешно- партийния избор за лидер на БСП и нови управителни тела на партията, за да илюстрирам как ръководството на партията се справи с една много хлъзгава и опасна ситуация. Със същите открити методи и много сила БСП под ръководството на Корнелия Нинова би се справила и с връщането на държавността на релси и подчиняването ѝ на волята на суверена – българският народ.

Няколко дни остават до изборите и единствена БСП има стройна управленска програма, която засяга всички основни сфери в социално-икономическия живот в страната. Реформите ще са кардинални и ще дадат въздух за хората, за бизнеса и общините. Ще дадат повече свобода и повече работа за хората.

Промяната ще бъде възможна само ако всички с право на глас отидат и гласуват на тези избори. Заедно можем да счупим статуквото и да проправим нов път към нашето общо бъдеще.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com