Tesla Motors подготвя камион, автобус и система за споделено ползване на електромобили

Share This:


Американският производител на електромобили Tesla Motors работи по няколко нови превозни средства, сред които автобус и камион, които може да бъдат представени още догодина, а също така планира да пусне система за споделено ползване на коли, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Целите са заложени в план, оповестен на сайта на компанията снощи от нейния основател, милиардера Илон Мъск.

Представянето на “Генералния план, част втора” става в момент, когато компанията се опитва да се възстанови след притесненията, свързани със сигурността на системата за автоматично управление на автомобилите й, отбелязва Франс прес.

В съобщението на сайта Мъск отбелязва, че е налице нужда и от електрически тежкотоварни автомобили и електромобили за градския транспорт, като компанията му се намира на един ранен етап в разработването им.

Tesla Motors планира също компактен високопроходим автомобил (SUV) и нов вид пикапи, допълва Асошиейтед прес.

В плана обаче не се посочва как ще бъдат финансирани новите проекти, отбелязва Ройтерс.

През май Tesla Motors продаде нови акции за около 1.7 милиарда долара, заявявайки, че ще използва средствата, за да ускори развитието на новия си Model 3 и да достигне производство от 500 000 автомобила годишно до 2018 г., което е с две години по-рано от предвиденото.

Новата пътна карта е предшествана от първия генерален план на Мъск, представен пред 2006 година, припомня АФП.

Tesla Motors пусна първия си електромобил Roadster през 2008 година. През 2012 година се появи Model S, който привлече вниманието в световен мащаб на богати купувачи, в състояние да си позволят да платят 70 000 долара и повече.

Печалбите от тези модели дадоха възможност на компанията да планира един по-достъпен модел – Model 3, който е приблизително на половината цена на Model S. За него вече има 300 000 предварителни поръчки.

Репутацията на Tesla обаче бе сериозно засегната от катастрофа във Флорида с автомобил със самоуправляваща се система на компанията, при която загина човекът в колата, както и от друга катастрофа в Пенсилвания.

Въпреки това Мъск отново обяви амбициите си да направи всички автомобили на Tesla напълно автономни, т.е. в управлението им да не участва човек.

По думите му веднага щом регулаторните органи одобрят технологията, собствениците на електромобили ще могат да ги включат чрез мобилно приложение във флотилията от автомобили за споделяне на Tesla и така ще носят приходи на притежателите си, докато те са на работа или на почивка.

В градовете, където търсенето надхвърля предлагането, Tesla ще има и собствена флотилия, уточни Мъск.

Той допълни, че обединяването на Tesla с компанията за слънчева енергия SolarCity ще улесни потребителите при получаването на този вид енергия за електромобилите си. Tesla предложи да купи SolarCity миналия месец за 2.5 милиарда долара, припомня АП.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com