Петър Витанов: България изостава фатално от ЕС с ваксинацията

Share This:


Пандемията управлява правителство, което отдавна е загубило всякакъв контрол над ситуацията, смята евродепутатът

ПЕТЪР ВИТАНОВ е роден през 1982 г. в Сливен. Завършил е Английската гимназия в София. Има две магистратури – по Международни отношения от СУ “Св. Климент Охридски” и по Международни финанси от НБУ. Работил е в отдел “Връзки с международни организации” в НС на БСП. Бил е народен представител от ПГ “БСП за България”. През 2019 г. е избран за евродепутат и е ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Владее английски и руски език.

– Г-н Витанов, каква е ситуацията около ваксините в Европа?

– ЕК договаря с производителите на ваксини от името на държавите цените, датите на доставка и максималната квота, които отделната страна може да поръча. Каква част от тази квота ще се поръча и какво ще е съотношението между различните ваксини обаче е избор на националните правителства. В момента ЕК е сключила шест договора с различни фармацевтични компании, но няма яснота коя най-бързо ще стигне до ваксина. Това означава, че държавите членки ще имат осигурен достъп до 2,1 млрд. дози, ако всички шест вида получат одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Към момента общо 7,5 млн. дози ваксини вече са предоставени. За съжаление, през последните седмици се получиха съобщения за проблеми с доставките на големи количества през първото тримесечие на 2021 г. поради ограничен производствен капацитет на някои компании. За още по-голямо съжаление, България не успява да разпредели и постави с достатъчно бърз темп дори наличните към момента.

Към април 2021 г. количеството доставки се очаква да бъде много по-голямо и тогава ще възникне проблем, свързан със създаването на съответния ред за бързо прилагане на ваксините. Много важно е да няма големи различия в темповете на имунизация между отделните страни. Работи се и за увеличаване на производствения капацитет в Европа.

– Докъде стигна процесът по въвеждане в употреба на ваксината на “Астра Зенека”?

– Ваксините на “Астра Зенека” още не са получили одобрение от Европейската агенция по лекарствата, очаква се това да стане в края на януари. Чуваме, че ще има забавяне и намалени количества на първия транш дори и след получаването на нужните сертификати. Компанията е информирала, че ще съкрати доставките си с 60%, или на 31 млн. дози, през първото тримесечие. Като причина се посочват производствени проблеми. Предварителните планове бяха да достави около 80 млн. дози до края на март.

България отново е в неблагоприятна ситуация, защото по традиция разчитаме на най-евтиното на пазара, което в случая и ще пристигне последно. Сметката показва, че общо всички ваксини, които София ще получи от “Пфайзер” и “Модерна”, са 4,4 млн. дози. Т.е. дори с новата поръчка от януари техният общ брой не достига заявеното количество от “Астра Зенека”. Важно е да чуем аргументите защо България е избрала да поръчва най-сериозни количества от ваксината на “Астра Зенека”, за която се очакваше да се получи разрешение до края на януари и ще пристигне със закъснение. Очевидно е, че този избор ще ни постави в ситуация отново да бъдем последни по ваксинации, което ще увеличи броя на смъртните случаи и ще доведе до по-късното отваряне на икономиката и нейното нормално функциониране спрямо останалите. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че мотивите за избор не били нито политически, нито икономически, а чисто медицински. Така и не чухме тези медицински аргументи…

– ЕК призовава за ускоряване на темпа на ваксинация. Ще успее ли България да спази заложените европейски цели за процент имунизирани?

– Да, ЕК призовава за ускоряване темпа на ваксинация, така че да достигне до 70% от европейските граждани в края на лятото. По разчети на здравния министър България ще успее да ваксинира малко над 1/3 от населението до края на годината, само при условие, че ваксините на петте производителя, от които правителството е поръчало, са разрешени за използване в ЕС. А засега това важи само за две. Те ще са достатъчни само за 750 хиляди души до юни, което е малко над 10% от населението. Това отново ще ни нареди на последно място в Европа. Да видим…

2040-а е годината, в която България ще успее да ваксинира 70% от населението, ако продължава да работи със сегашните темпове според данни на “Политико” за скоростта на имунизацията в отделните държави. За да постигнем заложената от ЕК цел за 2021 г., в България трябва да се поставят по 33 368 ваксини дневно. В момента се правят по 1139. Ако запазим този темп, ще постигнем целта след 19 години и 8 месеца. А през септември ще сме ваксинирали 3% от хората. Само за сравнение – в Румъния се очаква същият процент да е 26. 

– Какви са настроенията в ЕС – за или против сертификатите за ваксиниране?

– Предложението дойде от Гърция, Малта и Португалия, които настояха да бъде одобрен минимален набор от данни за сертификата за ваксиниране, който очакват да улесни пътуванията за предстоящия туристически сезон. Подкрепяно е и от страни, които разчитат основно на туризма за постъпления в държавния бюджет. Подобен ваксинационен сертификат би могъл да се въведе от отделни държави, защото е в съответствие с европейското законодателство, което позволява страни да прилагат ограничения в движението на хора, за да защитят здравето на своите граждани. 

По-скоро подкрепям въвеждането му, но като алтернатива на ПСР теста – т.е. при пътуване хората да имат избор да си направят ПСР или да покажат паспорт, че са ваксинирани. Ползата е, че това ще е безплатно, за разлика от ПСР теста, който у нас струва между 100 и 120 лв. и се изисква при всяко пътуване в чужбина. Употребата му обаче не бива да се разширява отвъд придвижването, защото съществува опасност да се превърне в предпоставка за дискриминация – например при наемане на работа.

Подобно предложение обаче би могло да бъде ефективно, само когато равнището на ваксинацията е достатъчно високо и има категорични доказателства, че ваксинираните лица не са преносители на КОВИД-19. Тук искам да направя и уточнението, че дали България е за или против тези сертификати, това има отношение само дотолкова дали ние ще ги въведем за влизащите в страната. Няма механизми, с които да спрем държави като Гърция или Унгария да ни искат тези сертификати, колкото и против да сме ние.  

– Каква е вашата оценка за случващото се с ваксинацията у нас? 

– Това, което наблюдавам, не ме прави оптимист. Правителството няма стратегия и ясна цел къде сме и къде искаме да стигнем. Работи се на парче и липсва цялостен подход какви ваксини и колко да се поръчат. Буди тревога неяснотата около това защо се фаворизират ваксини, които не са одобрени все още от Европейската агенция по лекарствата за сметка на вече одобрени. Свидетели сме на хаос около разпределението им, организацията по поставянето им, липса на национална позиция по имунизационния паспорт, има ли, няма ли информационна кампания, насочена към колебаещите се. Вместо това – само бодряшки изказвания за някакви милиони ваксини, които не е ясно кога ще пристигнат, изказвания, които не успокояват гражданите, напротив – засилват недоверието им. 

Борисов отново живее в някаква виртуална реалност, казвайки как най-добре управляваме пандемията. Всъщност пандемията управлява цялото правителство, което отдавна е загубило всякакъв контрол над ситуацията и статистиката е категорична: България е на последно място в ЕС по брой направени тестове на глава от населението, последни сме по ваксинирани граждани (с 10 пъти по-бавен темп от Дания), страната е с най-висок процент на смъртност от заболяването и на пето място по смъртност на глава от населението след Италия, Испания, Чехия и Словения.

Българите трудно намират информация за ваксините, което е свързано и с нарастващите им страхове, особено след появата на новия щам. Какво се случва с хората, които не попадат в нито една от петте категории за ваксиниране – какво ще ги правим тях? Пълна мъгла, която нагнетява единствено напрежение и разнопосочни интерпретации.

Въпросът е защо не информираме обществото. Дали заради изборите и стремежа на управляващите да има по-ниска избирателна активност, защото хората ще ги е страх? Дали поради некомпетентност или заради недоверие от страна на отговорните фактори към ваксинацията? Тук ще използвам една мисъл на неизвестен автор: “Не може да има по-голямо ужасно престъпление от преднамереното укриване на истината от масите до степен на тяхното увреждане или смърт.”

– Как ще коментирате социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата?

– Скептичен съм към тези мерки. Ресторанти, магазини и молове са затворени, без да им се предостави подкрепа. Липсва всякаква обосновка на една или друга мярка. Стигнахме дотам, че това, което се обявява като “спасителен план” от министър Деница Сачева, се възприема единствено с иронична усмивка.

Спомняте ли си фанфарното представяне на Плана за възстановяване и устойчивост на България от вицепремиера Томислав Дончев, според който ще се разходват европейските средствата за възстановяване от коронакризата? Стиропор, саниране… Скалъпен, сякаш писан на коляно материал със събрани в последния момент проекти, изостанали в изпълнението си по отделните министерства. За сравнение – нашият план е 60 страници, а румънският – 200. Планът трябваше да анализира ръста на БВП, броя новоразкрити работни места, конкретните негативни ефекти от КОВИД-19 по сектори. Няма такъв анализ. Няма конкретни факти, цифри, субекти или в каква степен отделните сектори са засегнати. Споменават се само няколко най-общо. Как без такъв анализ се дават предложения за ефективни мерки спрямо уязвимите сектори?


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com