Нинова: ГЕРБ създадоха система от правила, в която корупцията е записана в закона и е безнаказана

Share This:


Според нея депутатите не бива да имат имунитет

Тече сериозна подмяна за това какво е БСП в последните 4 години, в момента и за бъдещето. Внушава се, че БСП е статукво от хора и партии, които бяха част от статуквото в последните 4 години, добави тя

“Народните представители не бива да имат имунитет. Като си натиснал зеленото копче и си създал условията за корупция, трябва да си поемеш отговорността. ГЕРБ създаде такава система от правила, че корупцията е записана в закона и е безнаказана. Това трябва да се промени“.

Това каза лидерът на БСП и водач на листата на БСП за България” в 3-ти МИР – Варна и в 25-ти МИР – София град Корнелия Нинова в интервю за предаването „Денят започва в Георги Любенов“ по БНТ.


„От кадри не може да се усети емоцията, която носи Бузлуджа. Изключително е, събираме се три поколения социалисти. Бузлуджа е много зареждащо място. Имаше много млади хора, много деца. Това са десетки хиляди хора с обща визия и общи идеи. Страхотно е“, посочи тя.

„Тече сериозна подмяна за това какво е БСП в последните 4 години, в момента и за бъдещето. Внушава се, че БСП е статукво от хора и партии, които бяха част от статуквото в последните 4 години бяха част от статуквото. Те бяха министри на Борисов, бяха омбудсман, избран с неговите гласове, бяха водещи на шоу, в което канеха Борисов, а през това време българските социалисти изтърпяхме много.

Нас от трибуната на парламента ни пращаха от ГЕРБ в Сибир. Когато излязохме да защитаваме животните в Странджа, ни обявиха за заплаха за националната сигурност.

Когато първи се изправихме срещу корупцията в строителството на магистралите, за да докажем, че не се строи качествено, Борисов изкара големите машини на строителните фирми и блокира София срещу нас – протест срещу опозиция. Направихме имахме 4 вота на недоверие, два пъти напуснахме парламента, единствената партия сме, която не яхна хората като протестиращи, а си направихме собствен протест миналата година. При всичко това да се внушава, че сме част от този модел, не е справедливо и не отговаря на фактите. Променят се факти и истината за това кой е истинският носител на промяната“, заяви Нинова.

Стари лица от политиката се представят за нови и не предлагат истинска смяна на системата, предлагат смяна на лицата. Това няма да е промяна, а подмяна. Истинската промяна тепърва предстои и се състои в много силна воля в парламента за промяна на закони, които да доведат в приомяна на ситуацията“, каза още тя

„Преди 2 години заявих за първи път, че ГЕРБ създадоха такава система от правила, че корупцията е записана в закона и е безнаказана. Тези, които днес претендират за властта, не казват какво ще променят. Миналата година са раздадени 8 млрд. лв. без обществени поръчки. Хората искат да бъде наказано разпиляването на пари. Това няма да стане, защото тази процедура за раздаване на пари без обществени поръчки ГЕРБ я записаха в закона.

Истинската промяна ще е ако сега се разбере кой гласува този закон. Аз мога да кажа – ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, ДПС не гласува, а ние бяхме против. Истинската промяна е там да се бръкне и да има нови правила, защото ГЕРБ докараха корупцията като записана в правилата и няма как това да бъде справедлива борба с нещата. Трябва да се извади кой е гласувал това и да се носи отговорност“, посочи Нинова.

Според мен народните представители не бива да имат имунитет. Като си натиснал зеленото копче и си създал условията за корупция, трябва да си поемеш отговорността. В тези неща трябва да се бръкне в системата“, допълни тя.

Ако всички си държим на обещанията, че искаме да преборим досегашния модел на управление, правителство без БСП не може да има. Това каза лидерът на БСП.

 „Сега се смениха ръководствата на болниците, но те остават търговски дружества. Какво се променя, като хората пак отиват и си доплащат. Трябва да има хора, които искат в парламента болниците да не са търговски дружества. Едно то първите неща, които ще направим, е болниците да не са търговски дружества. Да се преизчислят пенсиите. За младите хора да има необлагаем минимум от 500 лв. за семейства с деца, безплатни учебници и лекарства за децата. Демографската криза ни е най-големият проблем и ако не се погрижим за това да има народ, всичко останало няма да има смисъл. Затова първите ни стъпки ще за подпомагане на младите семейства и деца и на възрастните хора, за да решим най-големият проблем според мен в момента – бедността и неравенството“, посочи Нинова.

„Тези партии на протеста, самонарекли се такива, обявяват, че се борят срещу статуквото и модела, но в 45-ия парламент „Демократична България“ се прегърнаха с ДПС, за да увеличат секциите за гласуване в чужбина и виждаме сега какво става в Турция. „Има такъв народ“ се отказаха от мажоритарния вот, а част от „Изправи се! Мутри вън“ гласуваха срещу преизчисляването на пенсиите. Ето за такава подмяна говоря и с проекция в бъдещия парламент е изключително важно дали това, което обещаваме днес, ще го изпълним там. 45-ият парламент доказа, че само ние направихме каквото обещахме. Ако всички си държим на обещанията, че искаме да преборим досегашния модел на управление, правителство без БСП не може да има“, каза още Нинова.

„Каквото и да правят трите партии, не могат да имат 121 глава, че и малко повече, за да е стабилно мнозинството. Ако искат стабилна промяна, то би трябвало без БСП да няма правителство. Ако искат да се прегърнат в ДПС, това си е техен избор, но хората ще видят тогава истинските им лица и дали това, което предлагат, е промяна, или подмяна. Уж нов проект на стария модел, опакован в целофан с красива панделка, за да се поднесе като нещо ново, но отзад наднича старото. Ние предлагаме промяната по различен начин – не като концерт на чалга и патриотични песни, а като план за бъдещето на България. Да имаш претенции да управляваш България, но да не казваш какво ще правиш, е странна работа в политиката“, допълни тя.

Нашата социална програма, която струва около 2.950 млрд. лв., помага на близо 5 млн. хора, поясни Нинова.

„Срещу това, което правят нашите конкуренти в тези избори – или мълчат и не казват нищо, или не правят кампания, не участват в дебати, ние предлагаме конкретен план стъпка по стъпка откъде да се започне и какво да се направи. Исках на Бузлуджа да се види разликата и да се гласува с разум и мисъл всеки за себе си – дали да избере нещо, което не знае какво ще му донесе, или да избере сигурност в промяната. Ние сме предвидими и ясни. Ние 4 години упорито се борихме и срещу модела в държавата, и срещу задкулисието в партията, и срещу външни сили. Ние даваме сигурност в промяната и тази промяна е обърната към всеки един”, посочи Нинова.


„Нашата социална програма, която струва около 2.950 млрд. лв., помага на близо 5 млн. хора – млади, деца, възрастни, работещи, предприемачи, земеделски производители. Това е ясен и професионално изчислен план, обърнат към 5 млн. души. С това излизаме на тези избори“, добави тя.

По думите ѝ Голямата лява коалиция е съставена от 18 формации. „Повече хора, обединени от обща идея и цел, е много важно нещо. Сега няма вътрешни противоречия, но и енергията от допълнителните партии е много позитивна и виждам как се посреща това в страната. Живеем във време, в което политици разделят хората и ги противопоставят. Този път сме различните ние, защото правим политика на обединяване и събиране на хора, като има даваме план и цел“, заяви Нинова.

„Винаги са ни свързвали с президента Радев. Не мисля, че подкрепата ни за него ще донесе нещо повече. Може да допринесе за демокрацията служебният кабинет да се пребори с купения вот и натиска върху хората. Претендирам, че сме една от малкото партии, която прави истинска кампания – лице в лице. Много сме активни, имаме хиляди срещи с хора, с много ясни послания. Усещам една страхотна енергия в БСП, която отдавна не съм виждала. Ако желаете сигурност в промяната с грижа за всеки един от вас, подкрепете ни в номер 4 в бюлетината на 11 юли за „БСП за България“, допълни Нинова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com