Николай Драгнев, БСП: Новото правителство ще се сблъска с тежкото наследство на сегашните управляващи

Share This:


Скъпи приятели,

Предстои ни един много важен избор за нас. Изборите ще минат. Ще има нова власт, различна от тази досега. Тази власт ще се сблъска с тежкото наследство оставено от управлението досега.

Но един от важните проблеми ще бъде свързан с начина, по който ще се усвояват европейските средства за справяне с пандемията. Смятам, че е логично вече да се инвестира в иновации и перспективни производства. От всяка икономическа криза се излиза с иновации. Дали имаме научен потенциал, който да създава иновации? Имаме, но този интелектуален потенциал трябва да бъде управляван правилно от държавата. Този интелектуален потенциал трябва да получава задачи от държавата и съответното финансиране.

Резултатът от решенията на възложените от държавата задачи трябва да бъде използван в перспективни производства. Всички говорят за зелена енергия, за зелени сделки и т.н. Но нямаме наше производство на мощности, които да произвеждат зелена енергия. Това е една задача, която държавата може да възложи на БАН и университетите. И този развоен резултат трябва да бъде внедрен в производство.

Защо трябва да се създава държавно дружество, което да се занимава с търговия на петролни горива? Светът се насочва към зелената енергия! Смятам, че държавата трябва да инвестира там, където може да се увеличи БВП. Производството на мощности за алтернативна енергия ще се отрази върху различни обществени сектори.

Ще се развият нови специалности в университети и средни училища. Бизнесът и домакинствата ще могат да инвестират в енергийна автономия. Оползотворяването на биомасата например ще повиши БВП произвеждан от аграрния сектор.

За това считам, че държавата през следващия период на финансиране от ЕС трябва да намери оптималния модел, който да приложи в България за насочване на европейските средства. Най-правилния модел на управление е финансирането на развойна дейност и внедряване на иновациите в производството и ръст на БВП.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com