Крум Зарков: ГЕРБ използват извънредното положение, за да прокарат поправки в хазарта

Share This:


БСП към управляващите: Какво е извънредното във въвеждането на лиценз за игра, че го правите през Закона за извънредното положение?

От БСП поискаха информация как се е стигнало до решението България да плаща по-висока вноска на Европейския съюз, като отбелязаха, че там отива не само вноска от страната ни, а и част от ДДС и част от митата.

„За съжаление за пореден път управляващите не дадоха конкретен отговор”, констатира заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков по БНТ.

Социалистът бе категоричен, че България е пълноправен член на ЕС и трябва да заявява своята  позиция, а не просто да седи и да чака подаяния.

“Опитахме да проведем дебат за поведението на България в Европейския съюз“, уточни Зарков и попита: „След като от ГЕРБ внесоха промени в Закона за хазарта през Закона за извънредното положение има някой, който да каже какво е общото между извънредното положение и хазарта?“.

Той разясни, че от 8 разпоредби само едната касае ковид-кризата, а другите 8 касаят промени в Данъчния кодекс, Държавния бюджет и Закона за хазарта.

“Управляващите използват темата с извънредното положение, за да прокарат куп неща. А защо не се прокарват по нормалния ред? Защото някой не иска да се видят истинските мотиви за тези промени и те нямат нищо общо с кризата”, разобличи постъпките и намеренията на ГЕРБ депутатът от БСП, който е с ценз на юрист.

Зарков подчерта, че големият проблем с мерките за извънредното положение е в тяхната стабилност и устойчивост: “Ние настоявахме още преди година да се изготви закон, който да може да даде перспектива на различните сектори, браншове и хора как да преминат през тази криза. Тези промени – сутрин едно, обед друго, вечер трето, показват липсата на управление”, категоричен бе Крум Зарков.

Депутатът отбеляза, че лидерската битка ще бъде в София и в Пловдив: “В Пловдив имахме проблеми, които решихме. Сега председателят на БСП поема отговорност и отива там. Мисля, че няма социалист, който в този ключов момент да не застане зад социалистите и зад лидера на своята партия. Надявам се и много хора, които не са социалисти да подкрепят левицата на тези избори”.

Социалистът изтъкна, че реалистичните сценарии след 4-ти април са два – коалиция около ГЕРБ, или коалиция около БСП. Той подчерта, че БСП ще работи за това да бъде на първо място на парламентарните избори.

“Негативната оценка от Съвета на Европа е поредната слаба оценка, която получават управляващите. Срамно е постоянно да изпращат препоръки на България и тя да не може да ги изпълнява. Истината е, че цялата тази идея с надглавния, супер-мега прокурор, е бутафорна. С по-дипломатичен език същото е казано и от Съвета на Европа”, заяви Крум Зарков.

Проф. Румен Гечев: През 10 закона в 11-ти пак се занимават със Закона за хазарта, а не с децата в неравностойно положение

„Това Народно събрание ще бъде запомнено с етикета „Преходни и заключителни разпоредби“, категорична бе народният представител от Парламентарна група на „БСП за България“ Надя Клисурска от парламентарната трибуна по повод поредните лобистки текстове, които управляващите се опитват да прокарат през Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

„Не виждам какво е извънредното във въвеждането на лиценз на хазартна игра, че го правите през Закона за извънредното положение. Но явно вече е практика всяко Народно събрание да започва със Закона за хазарта и да завършва със Закона за хазарта“, обърна се тя към вносителите на текстовете от мнозинството.

„В комплект с това ни се предлагат текстове, свързани с подкрепата за приемните семействата, които отглеждат деца с над 90% степен на увреждания, както и за настанени при близки и роднини. Тази помощ обаче се разпределя по изключително дискриминационен начин и нищо не се прави за решаване на въпроса с  голямата разлика между помощта, която получават приемните семейства и близките и роднините на децата“, критикува Клисурска.

„Отново се прави законодателство на парче през преходни и заключителни разпоредби – не, за да се реши един проблем, а да се отворят два-три следващи“, посочи проблема тя.

„През 10 закона в 11-ти пак се занимават със Закона за хазарта, а не с децата в неравностойно положение. Чакат с отворената чанта да си получат комисионните, ако издадат лиценза, за който искат. Срам и позор“, отбеляза от своя страна депутатът от левицата проф. Румен Гечев.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com