Вяра Емилова: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДУНАВСКАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИТЕ ДА ВЛЕЗЕ В ХОД

Share This:


14 март – Международен ден на реките

Има едно безценно богатство сред разнообразните природни ресурси на България, което блести всеки ден в метално сиво или синьо. Според времето. Река Дунав. Втората по големина река на континента, която единствена тече от Запад на Изток и се влива в Черно море. Това е и най-дългата туристическа дестинация в Европа.

Река Дунав минава през 14 държави, включително и България. Тя е и най-дългата водна транспортна артерия в Европа.

Река Дунав е източник на ресурси още от древността. Тя осигурява вода за зеделието на огромни площи от европейския континент.

Път за образование и култура, Европа иска утре Дунав да бъде най-дългата търговска улица на континента.

За правителствата на България река Дунав е преди всичко северна граница, която по-скоро отделя страната ни от света, отколкото да ни свързва с европейската цивилизация. Инак няма как да си обясним твърдоглавото упорство на абсолютно всички правителства от последните 3 десетилетия, които досега само обещаваха да построят втори, че и трети мост над Дунава. А мелиорации за земеделието? Край дунава земеделците зависят от дъждове и бури, вместо да разчитат на напоителни системи и България да черпи от плодовете на техния труд.

А къде са проектите за културен туризъм? От Видин до Силистра районът е осеян с древни крепости от римско време, скални манастири  и исторически места от Освободителната за нас руско-турска война.

И това е само един малък пример  за потенциала, който притежаваме, но по незнайни причини, не използваме.

Време е да погледнем на великата река като европейци. Дунав е природният ресурс, който при правилна държавна политика може да даде най-голям дял в националния брутен вътрешен продукт.

От поне 15 години България е страна по Дунавската стратегия, заедно с още 14 държави. Документ подписан от правителството на Сакскобурготски, по която до момента няма осъществен нито един проект у нас. Нито един! Липса на предприемчивост? Или просто типичен български мързел, който мори, но не убива. Или просто при толкова много партньори е трудно да се взимат подкупи.

Каквато и да е била причината, време е Дунавската стратегия да бъде разработена.  В името на България и хората, които живеят край великата река. В името на благополучието на всички българи.

 Какво представлява Дунавската стратегия?

Проектът обединява 14 държави, разположени по течението на река Дунав, в която живеят над 112 милиона души, или една пета от населението на Евросъюза.

Стратегията включва 9 държави — членки на Евросъюза, както и 5 държави извън съюза, но разположени по поречието на Дунав.

Приоритетните области са:

СВЪРЗВАНЕ НА РЕГИОНА: ■ Подобряване на транспортните връзки ■ Насърчаване на културата и туризма.

ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА: ■ Възстановяване и запазване на качеството на биологичното разнообразие, въздуха и почвите.

ПОСТИГАНЕ НА БЛАГОСЪСТОЯНИЕ: ■ Подкрепа за конкурентоспособността на предприятията и нови пазари за българските стоки■

УКРЕПВАНЕ НА РЕГИОНА: ■ Подобряване на сътрудничеството между държавите ■ Съвместна работа с по превенция престъпността, свързани с трафика на хора и забранени стоки.

Пак да предупредим – до днес България не е реализирала нито една инициатива, нито един проект, свързан с Дунавската стратегия.

Ето защо поемем ангажимент да внесем в Народното събрание програма за нейното приложение. Тя ще включва:

1.Законодателни промени, които да направят река Дунав общо икономическо и културно пространство.

2. Международни спогодби за реализиране на инициативите по Дунавската стратегия.

3. Изработване на конкретни проекти в областта на икономиката, културата и туризма, предвидени в Дунавската стратегия.

Край  Силистра Дунав грациозно завива на север, преди да се влее в Черно море. Островчето между нашия и румънския бряг придава неповторим чар на местността. Не случайно най-старата Дунавска градина е именно в Силистра – красотата на залезите тук е неземна. Градината дори и при по-хладно време, винаги е пълна хора и детски глъч.

Съвсем близо е и уникалното в световен мащаб езеро Сребърна, което е част от речната система на Дунава. Там гнездят над 200 вида птици. Нима това не е предпоставка за наплив от туристи. Но туристи няма, защото няма проекти, които да възстановят Силистренското пристанище и фериботната връзка, спряна неизвестно защо преди години от същия този Борисов, който на през март, чувам, се е засилил отново да я открива. Предизборно. Ако не е доволен от резултатите на изборите, като нищо може и отново да я закрие след 4 април.

Каквито и да са квалификациите за неадекватното поведение на премиера, по-важното е,  че той нанесе на красивия и богат силистренски край непоправими щети – в икономиката, демографията и транспортните комуникации, които са дългосрочни и трудно поправими.

Ние от БСП обаче, въпреки очевидните трудности, сме решени да поправим  грешките на миналото и да дадем шанс на хората в областта отново да се почустват равноправни граждани на републиката и да подобрят своето благосъстояние. С правилните проекти, привличане на инвестиции в района по Дунавската стратегия и създаване на нови работни места.

С  грижа за хората и с вяра за Силистра!


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com