Как да изчистим кеша, историята и ненужните файлове на смартфон с Android

Share This:


Всеки потребител, който си е закупил Android телефон е обожавал своето устройство в началото. Постепенно обаче, то започва да работи все по-бавно, а паметта му да се запълва и това разбира се разочарова много собственика му.

Ако четете тази статия, навярно това е така защото нямате достатъчно място за съхранение на вашия телефон или пък устройството ви се представя по-зле, отколкото бихте очаквали. От Android Pit могат да ви помогнат, като разкриват как да изчистим кеша, историята и ненужните файлове от Android устройство.

Намерете проблема като използвате DiskUsage

Първото нещо, което трябва да се направи, когато искате да почистите вашия смартфон е да разберете какъв тип данни или функция заемат най-много пространство. Използването на DiskUsage ще ви даде цялата необходима информация за използваната памет на вашия смартфон или таблет.

След сканирането, DiskUsage ще ви покаже размера на всяко приложение, включително кеша им и дори колко гласови файлове сте записали. DiskUsage графично ще ви покаже кои от вашите файлове са най-големи, а след това ще ви позволи да изберете кои от тях искате да изтриете.

Ръчно почистване на кеша на дадено приложение

С течение на времето, вашите приложения задръстват кеш паметта на телефона ви и по този начин изяждат ценни системни ресурси, с което забавят работата му. Почистването на кеша на дадено приложение дава най-добрият резултат в краткосрочен план, но това може да има последици в дългосрочен план. Ето защо се препоръчва почистването на кеша да става само по повод и когато го правите да избирате приложения с най-много данни. 

Вижте как може да направите това за отделни приложения:

– отидете в Settings Menu;

– кликнете върху Apps;

– намерете таба All;

– изберете приложение;

– кликнете бутона „Clear Cache“. Ако използвате Android 6.0 Marshmallow на вашето устройство трябва да кликнете върху Storage и след това върху „Clear Cache“.

За да почистите кеша на всички приложения едновременно, следвайте стъпките по-долу:

– отидете в „Settings“;

– кликнете върху Storage > Cache Data или Saved Data;

– на екрана ще видите съобщение за потвърждение че искате да се премахне кеша на всички приложения. Потвърдете.

Върнете фабричните настройки на телефона си

Това ще нулира всички ваши настройки на устройството ви и ще ги върне към момента когато сте изкарали телефона от кутията. Няма да има никакви допълнителни приложения, контакти, настройки или всякакъв вид данни, а само това, което е стандартно за Android. Ако обаче сте обновили системата си към по-нова версия, системата ще се запази най-скорошния ъпгрейд.

Тази възможност се използва предимно от хора, които искат да инсталират потребителски ROM версии на устройството си, но тя може да бъде много полезна и за потребители, които имат по-стар телефон и искат то да заработи по-бързо. Важно е обаче преди да нулирате настройките на телефона си да направите резервно копие на данните си.

Най-разпространеният начин да върнете фабричните настройки на телефона си:

– Отидете в „Settings“;

– Кликнете върху „Backup and Reset“;

– Направете резервно копие на Android системата като използвате Drive;

– Factory Data Reset;

– Reset phone;

– Може да се наложи да въведете вашия PIN;

– Кликнете върху „Reset phone“ или „Erase Everything“;

– Рестартирайте.

Използвайте SD Maid

Приложението SD Maid предлага набор от инструменти за управление на приложения и файлове и по този начин ви помага да пазите устройство си, чисто и подредено! Приложението разполага с добре проектиран и интуитивен интерфейс и работи добре както на разкодирани така и на неразкодирани устройства. SD Maid има PRO версия, която струва $ 3,49.

Приложението CCleaner

Това приложение е просто и ефективно, то премахва ненужните, остарели или временни данни. Въпреки това, то трябва да се използва умерено. CCleaner сканира системата и премахва ненужните файлове, за да освободи пространство на картата с памет, изчиства кеш паметта на приложенията, историята на браузъра, съдържанието на клипборда и така нататък. CCleaner позволява бързо и безопасно премахване на нежелани програми и също така ви позволява да наблюдавате използването на процесора, температурата, нивото на батерията и използваната памет.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com