Храни – антидепресанти

Share This:


От години психолозите са категорични, че през зимата (и особено в края й) депресиите се увеличават най-вече заради недостатъчната слънчева светлина. Плюс недостатъчните витамини, както и умората. Към всичко това тази зима се присъедини и КОВИД-19.

Може да е странно, но има храни, които помагат в борбата с депресията. Млякото (и млечните продукти) е една от тях. То е добър източник на витамин Д.

Норвежко проучване установи, че хората, които приемат добавка със слънчевия витамин, са по-малко депресирани година по-късно от тези, които не са го направили. Недостигът на витамин Д може да предизвика депресия, като това се отнася най-вече за по-възрастните хора, твърдят холандски учени, анализирали съдържанието на слънчевия витамин в над 1000 души над 55 г. В организма на близо 39% от мъжете и 57% от жените, този витамин не е достатъчен.

Пуйката съдържа протеиновия градивен триптофан, който тялото използва, за да произвежда серотонин – хормонът, отговарящ за доброто настроение, често наричан “хормон на щастието”. Тялото трябва само да произведе този хормон.

Ултравиолетовите лъчи също способстват за повишаването на нивото на серотонин. Затова не пропускайте възможност да сте на слънце и навън дори през зимата. 

Всъщност някои антидепресанти действат, като насочват начина, по който мозъкът използва серотонин, припомнят от WebMD. 

Морковите са пълни с бета-каротин, който може човек да си набави и от тиква, спанак, пъпеш. Проучванията свързват това хранително вещество с по-ниски нива на депресия. Няма достатъчно доказателства, за да се каже, че може да я предотврати, но не може да навреди, ако вкарате повече от него в хранителния си режим.

Листните зеленчуци са пълни с фолиева киселина, която помага на мозъка да работи добре и може да помогне за предпазване от депресия. 

Рибата е с високо съдържание на полиненаситени мазнини. Изследователите смятат, че те могат да помогнат срещу депресията заради наличието на омега-3 мастни киселини, които може да помогнат на мозъчните клетки да използват химикали, подобряващи настроението. 

Внимание с алкохола! Може да изглежда като нещо, което да премахне грижите, но… Според медиците обилното пиене може да влоши симптомите на депресия с времето, защото алкохолът прави мозъка по-малко активен. А и може да намали ефекта от антидепресантите. 

В антидепресивната диета добре е да намерят място яйцата, говеждия черен дроб, червените пости меса, черният шоколад.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com