DW: Салем Абдеслам – “маршрутката” на терора

Share This:


Едва ли друг се е възползвал по-фатално от свободата на придвижване в Европа от терориста Абедслам: той е пътувал необезпокояван в Шенгенското пространство. С “маршрутката” на терора са се возили и други атентатори, коментира пред “Дойче веле” Фабиан фон дер Маак.

Октомври 2015 – Абдеслам превозва трима мъже от Улм до Брюксел

В началото на октомври в град Улм в колата на 27-годишния Салах Абдеслам се качват трима души. Германските следователи са сигурни, че Абдеслам е закарал тримата мъже в родината им в Брюксел. Позовавайки се на данни от разследващите органи, много медии смятат за вероятно, че единият от тримата пътници е най-търсеният в момента терорист в Европа – третият атентатор от кадрите на наблюдателните камери на летище “Завентем”. Той е по-известен като “мъжът с шапката”. Медиите споменават и имена. Вероятно единият от пътниците е Наим Ал- Хамед, 27-годишен сириец, пристигнал в Европа през септември от Сирия. Вторият пътник би могъл да бъде Йони Патрик Майне, белгиец от марокански произход. И това не е първият път, в който Салах Абдеслам превозва из Европа завърнали се от Сирия джихадисти.

Септември 2015 – Абдеслам превозва джихадисти от Унгария в Белгия

През септември Абдеслам е на път заедно с още един терорист. В Будапеща той качва в колата си Наджим Лаахрауи – човекът, който заедно с Ибрахим Ал Бакрауи се самовзриви на летището “Завентем” на 22 март. Белгийските следователи потвърждават, че в колата е имало и още един пътник – Мохамед Белкаид. Той е един от организаторите на атентатите в Париж. Няколко европейски разузнавателни служби разполагат с информация, че и двамата пътници в колата на Абдеслам са били в Сирия и са воювали на страната на т. нар. “Ислямска държава”.
Автомобилът с тримата мъже продължава към Австрия. Малко след унгарско-австрийската граница полицията проверява тримата пътници. По данни на белгийските следователи, Белкаид и Лаахрауи са представили фалшиви белгийски паспорти, а Абдеслам е показал истинския си паспорт. Тримата пътници обаче не са регистрирани в Шенгенската информационна система като “опасни”. Ако обменът на информации е бил координиран, австрийските полицаи са могли да арестуват тримата и по този начин евентуално да предотвратят атентатите. Лаахрауи и Белкаид са пристигнали в Унгария от Сирия през Гърция по “балканския маршрут”. След това триото спира за малко в Китцинген в Бавария. Салах Абдеслам има късмет и при други паспортни проверки, дори и след атентатите в Париж.

Ноември 2015 – Абдеслам бяга от Франция в Белгия

На 13 ноември 2015 година Салах Абдеслам се отказва в последния момент да се самовзриви пред “Стад де Франс” в Париж. Качва са във взетото под наем Рено Клио и се отправя към 13-ти департамент, където изоставя колата и захвърля джихадисткия пояс с взрива. По това време седем от неговите съучастници вече са мъртви. Организаторът на атентатите Абделхамид Абаауд, който е стар приятел на Абдеслам, и Шакиб Акроух се укриват в Париж. На 18 ноември те са убити при спецоперация на френската полиция.
Около 11 часа вечерта Салах Абдеслам се обажда по телефона на свой приятел и го моли да дойде да го изведе от Франция. Няколко часа по-късно в Париж пристига друг негов приятел и го откарва с кола до Брюксел. Полицията проверява автомобила три пъти, преди двамата да достигнат Белгия. Но в този момент френските полицаи все още не знаят, че Абдеслам е замесен в атентатите. Той е взел под наем колата Фолксваген Поло, с която превозва една от терористичните групи до концертната зала Батаклан.

Март 2016 – Абдеслам е заловен, но атентатът не е предотвратен

След пристигането си в Брюксел Салах Абдеслам потъва в нелегалност. Полицията го издирва месеци наред. До 15 март, когато белгийската полиция изважда късмет. След драматична престрелка при съвместна белгийско-френска специализирана операция силите за сигурност откриват в щурмуваното жилище оръжие, взривни вещества, пропагандни материали на ИД, ДНК и пръстови отпечатъци на Салах Абдеслам. И тогава Абеслам допуска фаталната грешка. Обажда се по телефона на свой приятел, който е под наблюдениято на тайните служби. И така попада в ръцете на белгийските власти.
Полицията обаче все още не знае, че други членове на брюкселската терористична клетка са променили плановете си и са изтеглили напред предварително подготвен атентат. При терористичните нападения на 22 март срещу летището “Завентем” и метростанцията “Малбек”, “пасажерите” на Абдеслам – Лаахрауи, братята Ел Бакрауи и вероятно още други “пътници” от “маршрутката” на терора отнеха живота на най-малко 36 души. През април 2016 година Салах Абдеслам отново ще пътува през Шенгенското пространство. Но вече с полицейски конвой. Той ще бъде екстрадиран във Франция.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com