DW: НАТО разполага сили и в Румъния, България участва

Share This:


НАТО демонстрира присъствие в Източна Европа: освен четирите батальона в балтийските страни и Полша, пактът ще разгърне своя многонационална бригада и в Румъния. България ще се включи с около 400 военнослужещи, пише в анализ за “Дойче веле” Е. Лилов.
“Ние възнамеряваме да вземем решение за разширяване на нашето военно присъствие в региона на Черно море. Вече подсилихме своето въздушно патрулиране и ученията и обсъждаме създаването в Румъния на щабни структури за разполагането на многонационална бригада на алианса”, посочи Столтенберг. По-рано днес източник от алианса обяви, че четирите батальона ще бъдат разположени в балтийските страни и Полша в началото на 2017 година.

България изпраща до 400 войници

Окончателно решение по този въпрос се очаква да бъде взето на срещата на върха на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава. По информации на НАТО, бригадата в Румъния първоначално ще се състои от румънски и български военнослужещи, към които периодично ще се присъединяват и части от други страни-членки на отбранителния съюз – например за военни учения. България може да участва с 400 бойци, стана ясно от изявление на военния министър Николай Ненчев, цитиран от БНР. “Към момента евентуално бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Заедно с румънския ми колега се убедихме, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море”, каза министърът.
Румъния се намира само на 200 километра от анексирания от Русия полуостров Крим. Миналия месец в северната съседка на България беше приведена в действие нова установка от противоракетния щит на НАТО в Източна Европа, в който Русия вижда заплаха за своята сигурност.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com