DW: България е по-добре, отколкото си мисли

Share This:


Авторитетната фондация „Бертелсман” представи мащабно изследване, посветено на перспективите за бъдещето пред 41 държави, членуващи в ОИСР и ЕС. България е на 35 място, неочаквано изпреварваща четири държави от ЕС, коментира пред “Дойче веле” Рахел Клайн.
Най-напред – резултатите за България. Сред 41 държави, членуващи в ОИСР и в ЕС, България се нарежда на 35 място. След нея остават Унгария, Хърватия, Кипър, Турция, Мексико и Гърция. А непосредствено над България в таблицата са Румъния и Чили. По трите главни показателя България получава съответно следните оценки по десетобалната система: социална политика 4.3, икономическа политика 4.9 и най-висока бележка по еко-политика – 6.3.

Скандинавските страни все още водят

Авторите на изследването на фондация „Бертелсман”, посветено на перспективите за бъдещето пред 41 държави, членуващи в ОИСР и в ЕС стигат до общия извод, че през последните две години проблемите се задълбочават, отчасти дори – драматично.
В общата класация отново водят Скандинавските страни начело с Швеция. Следват ги Швейцария и Германия. Но дори позициите на северно-европейските страни вече са нестабилни, твърдят авторите на изследването. Икономиката на Норвегия са задъхва поради ниските цени на петрола. Швеция пък все по-трудно се справя с потока бежанци и вече е достигнала предела на капацитетите си – във връзка с което там расте младежката безработица. Както в Швеция, така и в Дания все по-широко се разтваря ножицата между високите и ниските доходи.

“Проектът за европейска интеграция е заплашен от провал”

Още по-сериозни обаче са проблемите в южните държави от еврозоната. Последиците от икономическата и финансовата криза и от дългогодишната политика на икономии „все още са огромни”, констатират авторите на изследването. Там дългосрочно безработните и детската бедност се измерват в двуцифрени проценти. В Испания цели 23 на сто от децата живеят под прага на бедността, в Гърция – всяко пето дете. В тези две страни почти половината млади хора стоят без работа.
Студията критикува индустриалните държави заради неспособността им да решат тези проблеми. В ЕС, където се наблюдава най-голямата вълна бежанци от Втората световна война насам, положението е особено напрегнато. „Проектът за европейска интеграция е заплашен от провал” – четем в изследването.
В много държави от ЕС и ОИСР „националистическият популизъм” е в подем, пишат авторите. Подобни популистки движения лъжливо твърдят, че „отделените национални интереси са по-важни от опита да се търсят общи международни решения на проблемите”. Същата тенденция се забелязва и извън Европа – за пример изследването сочи кампанията на Доналд Тръмп в президентската надпревара в САЩ.
За резултатите от изследването са взети оценките на повече от 100 международни експерти. На базата на 140 индикатора за всяка страна е очертан подробен профил, обхващащ положителните и отрицателните тенденции там.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com