БСП няма да подкрепи кабинет на ИТН, готова е на преговори за правителство с третия мандат (видео)

Share This:


БСП категорично няма да подкрепи предложението на ИТН и Слави Трифонов за правителство и приоритети. Ако третият мандат за съставяне на правителство отиде при левицата, тя е готова да преговаря с останалите политически сили в новия парламент по програми и приоритети. Да направи опит за формиране на правителство и да спаси държавата от трети избори в тези тежки времена на политическа и икономическа криза.

Брифинг на БСП (13.07.2021 г.)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни защо партията не приема предложенията на Трифонов.

През последните години имаме 4 цели, които си поставяме и преследваме. Смяна на модела, връщане към държавността, социална политика, гарантиране на сигурност и стабилност. Нищо от тези цели не се изпълнява в предложението на Слави Трифонов, подчерта Нинова.

Социалистите смятат, че с представените приоритети на ИТН не само че не се предлагат мерки за смяна на модела, а сегашният модел се задълбочава. Вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет и единствената държавна банка, която помага на малкия и среден бизнес – тя ще попадне в частни ръце, даде пример Нинова.

Концесионирането на магистрали също означава тази дейност да  попадне в частни ръце, най-вероятно вече се знае в чии, каза още тя.

Закриването на специализираните съд и прокуратура по никакъв начин няма да реши проблемите в съдебната система.

Ние не сме се борили толкова години, за да заменим една диктатура с друга. Демокрацията изисква водене на диалог, каза още лидерът на левицата.

В предложените мерки, защото това не  е програма,  няма и дума за социална политика, за увеличаване на заплатите на работещите бедни, никаква промяна в здравеопазването, никаква промяна в образованието.

За сигурността на хората – социална и икономическа – няма и дума.

Това са причините да не подкрепим предложението на Слави Трифонов, обобщи Корнелия Нинова.

Тя обяви, че още следващата неделя – на 25 юли, ще има Национален съвет, на който ще присъстват коалиционните партньори. Изпълнителното бюро ще предложи, ако третият мандат бъде връчен на БСП, да започнем открити разговори с всички останали партии с приоритети и програми и да опитаме да съставим кабинет. Искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за България, категорична бе Нинова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com