БСП и ИТН се разбраха за здравеопазването

Share This:


За финансирането и управлението на лечебните заведения е постигнато съгласие – няма да са търговски дружества

Трябва да се заложи на принципа на подпомагането, особено на малките лечебни заведения в отдалечени райони, които изпитват големи трудности. Това е свързано с проблемите на регионализацията, които БСП засяга в своята програма.

По повечето от основните въпроси по отношение на здравеопазването е постигнато съгласие.

Това коментира проф. д-р Георги Михайлов от БСП пред журналисти след разговорите на партията с представители на “Има такъв народ”.

Той уточни, че за финансирането и управлението на лечебните заведения е постигнато съгласие.

“Лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества”, изтъкна Михайлов.

По думите му, ще бъдат направени сериозни промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия, предаде Дарик.

По време на разговорите е бил поставен много сериозен акцент върху това, че изискванията към различните лечебни заведения в страната са различни и условията, в които те работят, са различни. Затова трябва да се заложи на принципа на подпомагането, особено на малките лечебни заведения в отдалечени райони, които изпитват големи трудности. Това е свързано с проблемите на регионализацията, които БСП засяга в своята програма.

Много сериозно внимание е било обърнато и на проблемите с кадрите.

“Ние сме изключително неприятно изненадани от това, че беше премахната Наредбата за специализацията на българските лекари. Но смятаме, че тук трябва да се направят много по-сериозни промени, за да могат българските лекари с удоволствие да остават да специализират в своята родина, а не цели курсове да напускат страната след завършването на образованието си”, добави представителят на БСП.

Сериозни въпроси са били поставени и по отношение на лекарствената политика. Тепърва предстои тяхното изясняване. Като положителна се приема идеята на БСП за намаляването на ДДС, но трябва ИТН да прецени до каква степен ще подкрепи предложението на левицата.

“Това са повечето неща, които обсъждахме на тези преговори”, обобщи проф. д-р Георги Михайлов.

Утре разговорите продължават с политически сили, отново на експертно ниво.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com