Борисов със 70% фалшиви последователи в мрежите, Нинова – с 0

Share This:


Битката в социалните мрежи се ожесточава преди изборите
Очевидна е нуждата социалните медии да направят повече за справяне с политическите тролове, фалшивите профили и всички форми на дезинформация. Изглежда, че те създадоха платформа за процъфтяване на троловете, но не направиха достатъчно, за да укротят звер

Политиците по целия свят прегърнаха социалните медии. Високият брой последователи води до възприятие за популярност при разпространението на нечие послание. То обаче не винаги отразява реалната популярност.

Много политици използват това, което Twitter нарича „манипулация на платформата“ – изкуствено надуване на популярността на акаунти или кампании чрез използване на фалшиви или автоматизирани акаунти (ботове), които следят и популяризират нечие съдържание.

Поради начина, по който алгоритмите на социалните медии работят за популяризиране на съдържанието, политическите послания с изкуствено висока ангажираност, генерирани от фалшиви последователи, могат да достигнат по-голям обхват от реалната публика.

България не прави изключение в тази тенденция и на предстоящите парламентарни избори социалните платформи най-вероятно ще бъдат основната арена за сблъсък и излагане на идеите на политиците. Ограниченията за живи срещи с избирателите и предизборни мероприятия, наложени от пандемията, неминуемо ще принудят предизборните щабове да прехвърлят основния си ресурс за политически пиар на полето на социалните медии.

Преди дни стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се „радва“ на над 70 % фалшиви последователи в социалните мрежи. Това показва проверка във Фейсбук, Туитър и Инстаграм, извършена с инструмента SparkToro.

Разработеният от американски IT специалисти софтуер прави анализ на потребителите в Фейсбук, Туитър и Инстаграм, тяхната активност и последователи.

Според резултатите българският министър председател има 71.3% фалшиви последователи. Това са регистрирани акаунти, зад които обаче не стоят реални хора. Като добавим и армията от платени тролове, които се грижат под постовете на управляващите да има само положителни коментари и хвалебствия, се очертава пълната картина на класическия „политически тролинг“.

На по-наблюдателните потребители на Фейсбук, където Борисов има близо 300 хиляди последователи, прави впечатление, че когато премиерът пусне поредното си видео на живо от джипката, то се гледа от не повече от 1000 души. Не е трудно с просто око да се открият и троловете. – почти всички профили, които харесват статусите му, са празни и с фалшива снимка.

Изследване на Кьолнския център за сравнителна политика установи, че десните политици са били най-големите бенефициенти на злонамерени ботове, за да надуят броя на последователите си в Twitter в Европа. Справка в най-авторитетната и популярна платформа за анализ на последователи (followerAudit) показа, че друг шампион в тази класация е евродепутатът Радан Кънев – 25% фалшиви профили след последователите и 24% неактивни профили. Това означава, че близо 50% от последователите му за тролове.

Сред българските водещи политици засега председателят на БСП Корнелия Нинова е с нулев процент фалшиви последователи и профили в социалните медии. Явно и не се нуждае от тях като лидер на партията с най-голяма членска маса. Официалната й страница във Фейсбук е чест обект на „тролски“ атаки и с наближаването на изборите на реалните й последователи ще се наложи да ги отбиват все по-яростно.

С наближаването на парламентарните избори на 4 април у нас сблъсъкът в социалните мрежи ще става все по-ожесточен. При липса на установена етика за социалните медии изглежда нито платформите, нито потребителите знаят какво може да се счита за добро и правилно, с изключение на очевидните случаи, като екстремизъм и реч на омразата.

Очевидна е нуждата социалните медии да направят повече за справяне с политическите тролове, фалшивите профили и всички форми на дезинформация. Изглежда, че те създадоха платформа за процъфтяване на троловете, но не направиха достатъчно, за да укротят зверовете. Това, което може да направим ние, обикновените потребители, е да престанем да ги храним.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com