Alix Partners: КТБ раздала над 2,5 млрд. лева кредити за облагодетелстване на Цветан Василев

Share This:


Над 2,5 млрд. лева кредити, раздадени от Корпоративна търговска банка, са отпускани с цел облагодетелстване на банкера Цветан Василев и свързани с него лица. Това е записано в изводите на разследващата компания “Аликс партнърс”, чийто доклад бе публично оповестен на сайта на банката в несъстоятелност, съобщава БНР. Анализаторите подчертават, че са правени сложни схеми, които да объркат и прикрият крайната цел. Въпреки това надзорът в лицето на БНБ е имал достатъчно “червени флагове”, които да покажат, че банката се източва. Пример за това са големите кредитни експозиции към свързани лица.
Разследващата компания “Аликс партнърс” е категорична, че повечето решения за отпускане на кредити не са били в интерес на банката, а на мажоритарния собственик Цветан Василев през “Бромак” и свързани с него фирми, на други представители на управителния съвет и акционери. Очертава се кръг от фирми – кредитополучатели, сред които “Петрол”, БТК, “Виваком”, “Родина Пропъртис”, “Русенската корабостроителница”. Руската ВТБ също е често споменавана в доклада на разследващите.
Те описват финансови потоци, които са свързани с много тесен кръг от фирми и прогнозират ниска възможност за възвръщаемост. В значителна част от кредитите, отпускани от Корпоративна търговска банка, не са учредени обезпечения или са направени незначителни такива. Свидетели “от първа ръка” са заявили, че предполагат, че “това е било намерението изначално”.
В периода между сега определената дата за несъстоятелност – 20 юни 2014 г. и първоначалната – 6 ноември 2014 г., са отправени множество изявления за прихващане, на стойност 900 милиона лева. Това е било особено очевидно сред търговските групи и индивидуални дружества с по-малки кредити.
Трябва да се отбележи, че има скромно количество прихващания от страна на свързаните с г-н Василев дружества и дружествата-канали за финансиране, което предполага факта, че техните кредитни задължения във всеки случай няма да бъдат изплатени и поради тази причина не оправдават закупуването на вземания чрез цесии, посочват от “Аликс партнърс”
Въпреки че самите те определят като “спекулативни” прогнозите си, те прогнозират за около 12 месеца да могат да се съберат най-много около 800 млн. лева.
Прогнозата е от времето на изготвяне на доклада, а не към настоящия момент.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com