143-та годишнина от Освобождението на Силистра ще бъде отбелязана през февруари

Share This:


Сто четирийсет и третата годишнина от Освобождението на Силистра ще бъде отбелязана на 10 февруари, съобщиха от общината.
Проявите ще започнат с молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на Силистра, отслужен от Доростолския митрополит Яков съвместно с градското духовенство в катедралния храм „Св. Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел“. Пред паметната плоча в Силистра, напомняща за това събитие, ще бъдат поднесени венци и цветя.
Пак в катедралния храм „Св. Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел“ на 18 февруари Доростолският митрополит Яков ще отслужи панихида за 148-годишнината от гибелта на Васил Левски. В сайта и във фейсбук страницата на Силистренската община ще бъдат публикувани изпълнения на стихотворения за Левски от възпитаници на детска градина „Роза“ и членове на клубове „Млади възрожденци“. Пред паметника на Апостола на Свободата в Силистра ще бъдат поднесени венци и цветя.
Провежда се областният рецитаторски конкурс „С България в сърцето“ от 22 до 26 февруари. Класираните изпълнители ще бъдат обявени в навечерието на Трети март на сайта и на фейсбук страницата на общината.
Резултатите от двайсетия национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ ще бъдат обявени на 25 февруари. Наградените творби ще бъдат публикувани на сайта на Силистренската община.
Ден по-късно в художествената галерия в Силистра ще бъде представена изложба от конкурса на общината и галерията „Бели и червени – 2021 г.“ за оригинална мартеница. Мартениците ще бъдат подарени на медиците от МБАЛ в Силистра.
Две изложби от фондовете на Регионалната библиотека „Партений Павлович“ са открити в библиотеката – „Васил Левски в литературата и изкуството“ и „Изкуството за любовта“.
По три представления за деца и за възрастни са записани във февруарския афиш на Драматично-кукления театър в Силистра.

Източник: silistra-news


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com