14 септември, Кръстовден: Празник на Силистра! /Програма с културни прояви през деня/

Share This:


Решението на Община Силистра да определи 14 септември, Кръстовден, за Ден на Силистра има своите исторически основания. Най-старият известен панаир в Силистра е свързан с 1861 и е с религиозен характер. Значимите панаири в региова по това време са тези в Добрич и Кълъраш.
През 1897 г. Окръжният съвет на Силистра приема решение за откриване на годишен панаир на града на 10 септ. Заради конкуренцията на панаира в Кълъраш местното население не приема тази дата, но градът става център на две изложения (с конкурсен характер) – по скотовъдство и земеделие. За периода до Балканските войни има откъслечни сведения за наличие на панаир, но се предполага, че се е провеждал на Кръстовден, макар и да не се е превърнал в ежегодна традиция.
След възвръщането на Южна Добруджа към България се възстановява и панаирната традиция. На 14 септ. 1941 г. се открива тържествено първият след 1912 г. панаир в Силистра, който продължава 8 дена. Панаирът е отразен във в. „Подем”по следния начин: „стотици търговци и хиляди стопани от Силистренско, Тутраканско, Аккадънларско, Куртбунарско и др. ще се стичат край Силистра, за да обменят своите произведения, да купуват стоки, да се покажат постиженията на българското земеделие, скотовъдство, занаятчийство и индустрия”.
След 1944 г. панаирът има прекъсване. Възстановява се на 8 септ. 1953 г. и трае 5 дена. До 1962 г. има по-скоро показен характер, съобразен с политическата ситуация и се урежда в чест на 9 септ. В периода до 1972 г. панаирът променя облика си и се опитва да се възстанови в традиционния си вариант. От 1953 до 1972 г. панаирът се провежда на различни места в града – най-често на площада, където сега е автогарата и стига до парка, където е пазарът за животни (т.нар. хайван пазар). Панаирът е бил и на кооперативният пазар, през „Зърнени храни”, но местата са били неподходящи като площ. След това панаирът е бил…забранен.
С решение на ОбС Силистра, през 1992 г., Кръстовден отново се възстановява като Празник на Силистра.

***

Официалното тържество за празника град Силистра – Кръстовден, един от най–големите православни християнски празници, ще започне от 18.30 часа на 14 септември, 2016 г. на площад “Свобода”. /Програмата за 14 септември можете да прочете по-долу/
Вечерният празник предвижда поздрав към гражданите и гостите на Силистра, отправен от кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов.
За пръв път в Силистра по негова покана на сцената на площад „Свобода“ ще бъде бившият вокал на легендарната група “Юрая Хийп” Джон Лоутън заедно с рокаджиите от Б.Т.Р. Преди това със свои изпълнения ще подгреят празничния дух и настроение младите таланти от групата „Blood sugar” към НЧ „Доростол 1870” с ръководител Иван Неделчев.

***

ПРОГРАМА ЗА 14 СЕПТЕМВРИ – КРЪСТОВДЕН, ПРАЗНИК НА ГРАД СИЛИСТРА

– 08.30 ч., Катедрален храм „Св. Св. Петър и Павел” – Божествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, в съслужение с духовници от епархията

– 10.00 ч., Зала “Версай”- ул. „Тутракан” №5 – Силистра. Тържествено заседание на Общински съвет – Силистра
– 10.00 ч., пред Художествена галерия/Младежки дом – Пленер за детска рисунка: „Аз рисувам моята Силистра”
– 10.00 ч., Дунавски парк- втори шадраван /Младежки дом – Детски хепънинг „За децата на Силистра, с любов!”
– 15.00 ч., Художествена галерия – зала 13. Прожекция на филм за Рембранд

– 19.00 ч., площад „Свобода”

Поздрав от кмета д-р Юлиян Найденов към гражданите и гостите на Силистра

Концерт на Б.Т.Р и специалното участие на Джон Лоутън по случай празника на Силистра – Кръстовден. Подгряваща група Blood sugar.

Празнични фойерверки

– 14.09.2016 г. 09.00 ч., 17.00 ч. Празник на Силистра. Културното наследство на Силистра – Ден на отворените врати. Безплатни посещения за гражданите и гостите на Силистра в Художествена галерия, Археологически музей, Природонаучен музей „Сребърна”

-14.09.2016 г., 14.00 ч., 15.00 ч., Природонаучен музей Сребърна. Филм в музея – „Резерват на розовите пеликани” – игрален филм, сниман през 2004г.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com