117 произшествия и 2 лъжливи повиквания за силистренските пожарникари през януари и февруари

Share This:


През периода от 01.01.2016 г. до 29.02.2016 г. поделенията на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” /РДПБЗН/ Силистра са обслужили общо 117 произшествия, срещу 101 за същия период на 2015 г. , съобщават от Областната дирекция на МВР в Дунавския град. Оттам уточняват, че за същия период са ликвидирани са 84 пожара, от които 25 с материални загуби и в 59 случая е извършена гасителна дейност на пожари в отпадъци и комини, без да са нанесени материални щети. В сравнение със същия период на 2015 г. броят на пожарите с материални загуби е с 5 повече, пожарите без материални загуби са с 15 повече. Извършена е аварийно-спасителна дейност в 15 случая и помощни работа в 15 случая. През периода са регистрирани 2 (две) лъжливи повиквания.
От началото на годината до 29.02.2016 г. при пожар е загинал един гражданин.
Разпределението на произшествията по отрасли е следното: в “Жилищно-комунално стопанство и битово обслужване” – 16, в “Транспорт” – 5, в “Селско и рибно стопанство“ – 5, в „Преработваща промишленост“ – 1, и др.
Разпределението на произшествията по причина на възникване е следното: от неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди – 6, от небрежност при боравене с открит огън – 4, от късо съединение – 5, от самозапалване – 3, от техническа неизправност – 3, от строителна неизправност – 1, и др.
През двата месеца на 2016 г. служителите от направление „Превантивна и контролна дейност” /ПКД/ са извършили 57 контролни и 233 тематични проверки. От всички извършени проверки са констатирани 33 нарушения. При проверките са предписани 26 мероприятия. По искане на заинтересовани физически и юридически лица са проверени 20 обекта. Връчени са 16 разпоредителни документа. Изпратено е 1 уведомително писмо за спазване правилата за противопожарна безопасност. По сигнали на граждани са извършени 2 проверки. На 9 обекта в експлоатация са издадени документи за съответствие с изискванията за пожарна безопасност. Издадени са становища за строеж на 12 обекта. Връчени са три акта за установени административни нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност. Служители от РДПБЗН-Силистра са участвали в 17 приемателни комисии.
По направление превантивен контрол от началото на годината до 29.02.2016 г. са извършени 21 проверки на обекти по чл. 35 (потенциално опасни обекти) и чл. 36 (обекти с масово пребиваване на хора) от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ). От извършените проверки са предписани 7 мероприятия. Връчени са 7 констативни протокола и 2 констативни акта.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com