Яйцата – незаменима, но и опасна част от менюто

Share This:


Кое е първо : кокошката или яйцето? Може би това не е най-важният въпрос, а дали яйцата са полезни или вредни за вашето здраве.

За съжаление, науката изглежда не е в състояние да установи еднозначен отговор и на това, коментират в Си Ен Ен.

Миналата година голям анализ на Харвардския университет на 215 000 души установи, че яденето на едно яйце на ден не е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Сега ново проучване на повече от 500 000 души е установило, че яденето дори на ежедневна порция цяло яйце, с натоварения с холестерол жълтък, увеличава риска от смърт от всички причини, включително сърдечно-съдови заболявания и рак.

Всъщност, общият риск от смърт се увеличава със 7% за всяко допълнително половин яйце на ден, според изследването, публикувано в „PLOS Medicine“.

„Въпреки многогодишните изследвания, този въпрос за консумацията на яйца и здравето не е получил отговор и през последните десетилетия има множество проучвания, които показват противоречиви резултати: някои предполагат, че умереният прием на яйца е добър, докато други предполагат, че може да е лош, “каза Рияз Пател, консултант кардиолог от Университетския колеж в Лондон.

“Това проучване, макар и добре проведено, за съжаление само добавя повече шум към дискусията”, каза Пател в изявление.

Резултатите от проучването са проблематични, защото те само веднъж питат хората за консумацията на яйца, след това ги проследяват в продължение на много години, без да проверяват дали диетата им се е променила, каза д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Училището по обществено здраве TH Chan в Харвард.

„Те просто правят моментна снимка навреме“, казва Уилет, който също е професор по медицина в Медицинското училище в Харвард.

„Заключенията от това проучване са преувеличени“, казва в изявление Ада Гарсия, старши преподавател по хранене за обществено здраве в Университета в Глазгоу, Шотландия. “Обвиняването само на яйцата за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания е опростен и редукционистичен подход към концепцията за диета и профилактика на заболяванията.”

Какво заместват яйцата?

Производителите на яйца отдавна лансират теорията, че „яденето на яйца е страхотно“. Те казват, че само на 75 калории едно яйце осигурява 7 грама висококачествен протеин, 5 грама мазнини и 1,6 грама наситени мазнини, плюс желязо, витамини, минерали и хранителни вещества за борба с болестите като лутеин и зеаксантин.

Яйцата са на достъпна цена, което ги прави неизчерпаем източник на хранене за семейства с ограничен бюджет за храна. Много хора, които следват популярни диети с ниско съдържание на въглехидрати, като кето, също разчитат силно на яйцата в своите планове за хранене.

Проблемът, разбира се, е нивото на холестерола в жълтъка на яйцата: голям яйчен жълтък може да произведе около 185 милиграма холестерол.

Холестеролът не е безобиден. Произвеждан от черния дроб, холестеролът е във всяка клетка на тялото и се използва за производството на хормони, витамин D, храносмилателни съединения и др. Понякога тялото на човек може да произвежда твърде много холестерол, което води до натрупване на восъчна плака в кръвоносните съдове и по-късно сърдечно-съдови заболявания.

Холестеролът играе роля в диетата ни, но е по-сложен, отколкото си мислехме, каза Уилет, който прекарва повече от 40 години в изучаване на ефекта от диетата върху появата на основните заболявания.

Хранителните насоки се използват, за да се препоръча горна граница от 300 милиграма холестерол на ден. Настоящите насоки предлагат да ядете възможно най-малко, като същевременно поддържате наситените мазнини под 10% от дневните калории.

Ключът, каза Уилет, е да се разгледат цялостните хранителни плюсове и минуси на храната, както и какво храната замества в диетата.

Погледнете например рибите. Рибата съдържа холестерол, но също така осигурява основни омега-3 мастни киселини, необходими за оптималното здраве.

А наситените мазнини в маслото, пълномаслените млечни продукти и тлъстите разфасовки месо имат много по-голямо влияние върху повишаването на нивата на LDL в кръвта (липопротеин с ниска плътност), отколкото хранителните източници на холестерол, като яйцата.

„Ако някой замени яйцата с понички, други рафинирани нишестета и захар или наситени мазнини, бих предпочел да ядат яйца“, каза Уилет.

„Но за някой, който наистина иска да бъде в оптимално здраве, поставянето на акцент върху растителни протеинови източници като овесена каша и ядки би било по-добър начин“.

«Някой, който взима лекарства за понижаване нивата на холестерола в кръвта, вероятно би било по-добре, ако ограничи консумацията им “, казва Уилет. “Яйцата не трябва да бъдат напълно елиминирани, но мисля, че старата препоръка за не повече от две яйца на седмица, за повечето хора, все още е добра препоръка”

Хората с диабет тип 2 също трябва да бъдат внимателни. Проучването в Харвард през 2020 г. установи, че по-високият прием на яйца от хора с диабет тип 2 е свързан с повишен сърдечно-съдов риск, връзка, която е дублирана в предишни проучвания.

Ами белтъците?

Можете ли спокойно да замените жълтъците с белтъци? Новото проучване на PLOS установи, че заместването на половината цяло яйце с еквивалентно количество белтъци или заместители на яйца намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 3%.

„Според мен препоръката на авторите да се заменят цели яйца с яйчен белтък не се подкрепя от съвкупността от наличните доказателства“, каза Пател от Университетския колеж в Лондон.

„Повечето проучвания не са разглеждали яйца без жълтък“, казва Уилет, „главно защото консумацията на белтъци е доста ниска сред общата популация. Най-ниският риск е заместването на яйцата с ядки и растителни протеинови източници.

Пател добави: “Не мисля, че това проучване променя общите съвети, че за повечето хора яйцата могат да се ядат умерено като част от балансираната диета, освен ако не са били посъветвани да не го правят по някаква причина. Специфични медицински или диетичен ”.

Източник: БГНЕС


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com