Ядем най-малко плодове и зеленчуци в ЕС

Share This:


България е на дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, показва анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС. Използваните данни са за 2017 г. Според тях едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто – са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци.

Според националната статистика българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. и по 68 кг зеленчуци – по около 6 кг на месец. Хората у нас основно предпочитат южни плодове – 14 кг на година, както и на дини, и пъпеши – 13 кг, ябълки – 11 кг, грозде – 2 кг, круши – едва 1 кг. Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите – 20 кг за цялата 2017 г., краставици – 10 кг, пипер – също 10 кг, зеле – 6 кг, друг вид зеленчуци – 13 кг.

Други предпочитани немесни продукти на масата на българина са били картофите – 26 кг на година, както и различните видове зеленчукови консерви – около 12 кг на година. Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове – най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото – по 12 кг средно на човек годишно. Следват свинското – 10 кг, каймата смес – 7 кг, говеждото или агнешкото – по 1 кг. Най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът – по около 90 кг на година, или по около 2 кг на седмица.

През 2017 г. около 1 от всеки 4 души в Евросъюза (27 процента) са яли плодове поне два пъти на ден, според проучването на Евростат. Други 37% от населението на ЕС са консумирали плодове веднъж дневно, а останалите 36 са слагали плодове на трапезата си много рядко през седмицата. Най-висок дял на дневен прием на плодове е бил регистриран в Италия – 85 на сто от населението и в Португалия – 81% . За разлика от тези своеобразни лидери по консумация на плодове в ЕС – в три държави членки по-малко от 40 процента от населението е консумирало ежедневно плодове. Това са Латвия – 35%, България и Литва – и двете по 37%, при средно за ЕС от 64 процента всекидневна употреба на плодове.

В сравнение с консумацията на плодове доста по-малка част от населението на ЕС яде зеленчуци най-малко два пъти на ден – 23%, а около 40% консумират зеленчуци веднъж на ден. Лидери в консумацията на зеленчуци в ЕС са две държави – Ирландия и Белгия, където е регистриран най-голям дял от населението, което яде зеленчуци поне веднъж на ден – и в двете страни по 84 на сто.

В дъното на тази класация има пет държави, където по-малко от половината от населението консумира всекидневно зеленчуци – Унгария – с 30%, Румъния – 41%, Латвия, Литва и България – по 45 на сто от населението, което консумира всекидневно зеленчуци, при среден показател за ЕС от 64 на сто.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com