Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

Share This:


Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2018“. Два от тях отидоха в колекцията на винарска изба „New Bloom Winery“. Останалите четири винени „Оскар“-и спечелиха „Едоардо Миролио“ ЕООД, „Черноморско злато“ АД, „МедиВалей“ ООД и „Ивком Трейд“ ЕООД. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха над 300 проби на български и чуждестранни изби.
Напитките бяха оценявани от 20-членно жури, в което участваха утвърдени дегустатори от страната и чужбина. Четиринадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. Шестима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Костадинка Димитрова, Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов. Сред чуждестранните експерти в комисията бяха дегустатори от Англия и Сърбия. Председател на международното жури бе д-р Димитър Гайдарски.

ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ НА ВИНАРИЯ 2018

За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Совиньонблан ЕМ“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. Наградата бе връчена на технолога на избата Десислава Байчева, която е носител на риза „Енолог на годината“от председателя на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.
При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Salty Hills КабернеСовиньон&Мерло&Кабернефран&Сира“ на „Черноморско злато“ АД. Призът получи изпълнителния директор на дружеството Йордан Панайотов от председателя на Общински съвет Пловдив Савина Петкова.
Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ бе отличено„ExcentricIncantoChardonay& Sauvignon Blanc“на „МедиВалей“ ООД.Наградата бе връчена отизпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев на главния технолог и управител на избата инж. Стойчо Стоев.
В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ със “Златен ритон” бе отличено “Face to Face Розе“ на „New Bloom Winery“. Наградата връчи главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.
„Златен ритон“ за розе от по-стари реколти бе присъдено на „Nеw Bloom “на винарска изба „New Bloom Winery“. Наградата бе връчена от депутата Георги Търновалийски.
В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Spiritus Sanctus Кабернефран“на „Ивком Трейд“ ЕООД от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.
Наградата на Националната лозаро-винарска камара „Бъчва на годината“ грабна „Черноморско злато“ АД. Призът бе връчен от председателя на НЛВК Радослав Радев на изпълнителния директор на компаниятаЙордан Панайотов. Винарската изба спечели и най-високото отличие в категорията „Спиртни напитки“ – „Златна фиала“ за гроздова ракия „Бургас 63 Юбилейна“. Наградата получи заедно Йордан Панайотов с кмета на Поморие Иван Алексиев, който еинженер-технолог и възпитаник на Университета по хранителни технологии. Той благодари за възможността да присъства на авторитетния форум и на екипа на „Черноморско злато“, който пет години печели най-високите отличия на „Винария“ – Бъчва на годината, Златни ритони и Златни фиали.
За втора поредна година бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“.В категорията се състезаваха близо 30 проби на родни изби. „За втора поредна година решихме да подкрепим развитието на българските местни сортове и внадпреварата за отличието се включиха изключително качествени вина. Тази година виното, което спечели този приз се бори наравно с вината, получили „Златен ритон“, каза председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. За победител бе обявено червено вино от сорт „Мавруд“ – Мерул Резерва, произведено на „Ковекс“ ООД – Панагюрище.
Носителите на престижния приз „Златен ритон“ получават подарък за сайтовете си инсталиране на уникалния софтуер „безплатно обаждане“, който им дава възможност да увеличат продажбите си в кратки срокове и да открият повече пазари в чужбина, съобщи представителят на Free Call IncДаниел Христов.
Специални награди за най-добър концептуален дизайн на опаковка за бутилки и кенове на серия нискоалкохолни винени напитки бе връчена на „Адвантис Ко“, която за първи път участва във „Винария“, веднага след премиерата на арт бутилките в Ню Йорк. Вината с натурални аромати на кафе, капучино, кокос, кола, ягода, праскова за първи път се представят на изложение в Европа и впечатляват потребителите с атрактивната си визия, дело на световноизвестните художници и дизайнери Мигел Парадес и Джо Пелег.
По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара, както и годишен абонамент за изданията на сдружението.
Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония „Нощта на Златния ритон“ в Международен панаир Пловдив, която по традиция се провежда в първия ден на „Винария 2018“. За доброто настроение на победителите в престижния конкурс за вина, ракии и винено бренди се погрижиха фолклорна формация „Етноритъм“, квартет „Интро“, DJ Венци и Майлии сръбската звезда Неда Украден.

Носители на „Златен ритон“ от ВИНАРИЯ 2018 са:

БЕЛИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА
Совиньонблан ЕМ, произведено от „Едоардо Миролио“ ЕООД

РОЗОВИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА
Face to Face Розе, произведено от винарска изба „New Bloom Winery“

ЧЕРВЕНИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА
Salty Hills КабернеСовиньон&Мерло&Кабернефран&Сира, прозведено от „Черноморско злато“ АД

БЕЛИ СОРТОВИ И БЕЛИ КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПО-СТАРИ РЕКОЛТИ
ExcentricIncantoChardonay& Sauvignon Blanc, произведено от „МедиВалей“ ООД

РОЗОВИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА
NBW Rose, произведено от винарска изба „New Bloom Winery“

ЧЕРВЕНИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПО-СТАРИ РЕКОЛТИ
Spiritus Sanctus Кабернефран, произведено от „Ивком Трейд“ ЕООД


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com