Шест важни дати от управлението на Борисов

Share This:


Шест   важни дати от управлението на Борисов, които убягват от погледа му

Борисов управлява вече шеста година  България. Според него и приближените му управлява възможно най-добре. Историята обаче оценява събитията минимум 50г след като те са се случили. За да е безпристрастна оценката. Днес например шест  дати от периода на управление на Борисов  се отразяват така в медиите:

-На 21.03.2012г Румъния заявява   медийно свои  претенции към икономическата зона на България в Черно море.

– На 15 .06.2016 румънският Президент Клаус Йоханис при посещение в България поставя няколко  въпроса. Между тях са въпроса за съвместна флотилия в Черно море и правата на етническата румънска общност в България, включително и въпроса за образованието на майчин език

-На 29.06.2016г посланикът на САЩ Ерик Рубин е на „Позитано“ 20 за среща Корнелия Нинова. Разговорът се пази в тайна.

– На 01.08.2016 Ципрас е в България и  обсъжда с Борисов ж.п. трасе Бургас –Александруполис

-На 05.08.2016г е проведен едночасов телефонен разговор между Борисов и Путин. Путин заявил на Борисов: „Всичко ще направя, каквото кажеш!“

– На 09.08.2016  се проведе среща между Путин и Ердоган в Русия. По повод медийния ентусиазъм за възобновяване на „Южен поток“ Путин постави условие – „железобетонни правни гаранции“. Ердоган заяви по повод на срещата: „ На нас двамата ни е известен процеса за определянето на толкова огромни цели“.

Как ли би оценила тези дати и събития историята след 50г ? Дали оценката няма да бъде следната:

„В резултат на предявените претенции от Румъния, по отношение на спорни икономически граници с България в Черно море, страната ни загуби възможността да се възползва от ценни природни ресурси. След инициативите на румънската държава Черно море се превърна в територия, където НАТО изгради множество бази, които оказаха негативно влияние на туризма. Черноморският туризъм не бе важен за Румъния, но за България той беше сериозна  част от икономиката. Констанца се превърна в огромен логистичен  и военен център. Варна и Бургас затвориха своите пристанища. Северна България използва в резултат на това пристанището в Констанца. Южна България използва пристанището в Александруполис, което е свързано с ж.п линия. Румънското малцинство създаде своя партия и участва активно във властта. За разлика от Путин и Ердоган, на Борисов и екипа му не бе известен процеса за определяне на огромни цели. Огромните цели те си поставяха единствено и само в медиите. Путин постави условие на Борисов –железобетонни правни гаранции, иначе няма нужда да си губим времето. Борисов можеше да осигури само медийни такива. Путин обаче не се интересуваше от медийни гаранции. Съюзът между Ердоган и Путин  нанесе изключителни вреди за  българската икономика-енергетика, туризъм, транспорт, земеделие. Във външно политически план България изпадна в огромна криза. От пет страни съседни на България, с нито една страната ни нямаше стратегическа цел. Турция, Гърция и Сърбия имаха стратегическо партньорство с Русия. Македония бе под силното влияние на Сърбия. А Румъния продължаваше да има претенции по отношение на икономическите граници в Черно море, както и претенции по отношение на румънско малцинство в България. Краят  на управлението на Борисов бе сложен със загубените от него президентски избори. На срещата между Корнелия Нинова и посланик Ерик Рубин бе договорено кандидата издигнат от левицата да е приемлив за САЩ. Такъв се оказа военен генерал, който е бил обучаван във Военно въздушния колеж „Максуел“ САЩ“.

Възможно ли е подобно развитие на събитията? Едно мога да кажа със сигурност-не бива да се изключва.

Петко Добрев


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com