Чинарите от Силистра номинирани за тазгодишното издание на конкурса “Дърво с корен”

Share This:


Десет дървета от различни области на страната, сред които и станалите доста популярни чинари от Силистра заради мерака на местната община да ги отсече, ще участват в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен“, който се провежда у нас от 7 години. Миналата година победител в престижната класация стана вековният дъб от Дунавския парк в Силистра.
Онлайн гласуването в новото издание на конкурса за любимо дърво вече започна и ще продължи 1 месец. Дървото-победител ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на година 2017“, който ще се проведе в Европейския парламент в Деня на Земята на 20 април.От 2010 година досега около хиляда души са номинирали близо 450 дървета за участие в конкурса “Дърво с корен”, съобщи координаторът на конкурса Александра Георгиева от фондация “Екообщност”.
Заедно с чинарите от Силистра по ул. Симеон Велики в дунавския град, тази година номинирани са още Тенчовият дъб от село Бодрово, област Хасково, благунът от село Пецовци, община Габрово, горунът от село Голеш, Софийска област, софората от село Труд, община Марица, област Пловдив.
Чинарите са номинирани от неформалната група “Силистра диша”, която се бореше за опазването им и успя. Номинацията е малко необичайна – цяла улица с чинари е заплашена от унищожение и като едно дърво те зоват за помощ. Градският зелен тунел, който носи прохлада и пречиства въздуха на силистренци, е застрашен от тотално изсичане. Номининацията на чинарите е част от плана за тяхното спасение, поясняват от неформалната група “Силистра диша”.
Дърветата са млади – посадени са през 60-те години на ХХ в., а е известно, че този дървесен вид е дълголетник и живее векове – до 2 000 години. Дърветата са здрави и единственото, от което се нуждаят, е разширяване на свободната зона около корените им, поддържане и редовно почистване на сухите клони. “Падащите сухи клони са резултат от неподдържането им и е проблем, който може да бъде разрешен с регулярна профилактика и почистване на сухи клони. Това са изключително ценни дървесни видове, които не са опасни и при добро поддържане се запазват здрави и дълго време осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото, предпазват при силен снеговалеж през зимата”, поясняват още от неформалната група “Силистра диша”.
За да участва дърво в конкурса, изискванията са две – да е в България и да е живо към днешна дата. Според Александра Георгиева може да бъде включен както вековният гигант на хиляда години, така и младата, току-що посадена фиданка. Гласуването става през интернет, сайта на фондация “Екообщност”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com