Честит празник Силистра!

Share This:


14 септември е един от най–големите православни християнски празници – Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. Църквата извършва поклонение пред Светия Честен Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великденския пост, която наричат „Кръстопоклонна”, на Велики петък преди Възкресение Христово, на 1 август и на 14 септември. Празникът Кръстовден се свързва с няколко събития в историята на религията: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики; намирането на Кръста на Голгота и връщането му от персийски плен.

Празникът на Силистра има своите исторически основания, традиции и развитие във времето близо 150 години.

Най-старият известен панаир в Силистра е от периода около 1861 година и е свързан с религиозните празници. Значимите панаири в региона по това време са тези в Добрич и Кълъраш.

През 1897 г. Окръжният съвет на Силистра приема решение за откриване на годишен панаир в града, който да започва на 10 септември. Местното население не приема първоначалната дата, но въпреки това градът става център на две изложения с конкурсен характер – по скотовъдство и земеделие. За периода до Балканските войни има откъслечни сведения за наличие на панаир в Силистра, но се предполага, че се е провеждал около Кръстовден, макар и да не е имал ежегодни издания.

След възвръщането на Южна Добруджа към България се възстановява панаирната традиция. На 14 септември 1941 г. се открива тържествено първият след 1912 г. панаир в Силистра, който продължава 8 дни. В бр. 35 от 12 септември 1941 г. на в. „Подем” панаирът е отразен по следния начин: „стотици търговци и хиляди стопани от Силистренско, Тутраканско, Аккадънларско /Дуловско/, Куртбунарско /Тервелско/ и др. ще се стичат край Силистра, за да обменят своите произведения, да купуват стоки, да се покажат постиженията на българското земеделие, скотовъдство, занаятчийство и индустрия”.

 

***Днес 14 септември 2017 година празникът ще бъде отбелязан с концерт на Поли Генова, оркестър “Канарите” и ще завърши с празнична заря


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com