Цигарите поскъпват от днес, минималната заплата става 420 лева

Share This:


От днес цигарите вече ще са по-скъпи, заради увеличението на акциза. Цената на евтините кутии ще нарасне с 20 до 30 стотинки, а на най-скъпите – с почти два лева. Промените в цените на цигарите се дължат на измененията в Закона за акцизите и данъчните складове и се налагат заради синхронизирането с европейска директива.
Предвиденото поетапно поскъпване на цигарите от тази година се налага заради изискванията на европейска директива, според която общият акциз върху цигарите трябва да представлява най-малко 60 на сто от средно претеглената продажна цена на дребно на освободените за потребление цигари и не може да е по-нисък от 90 евро за 1000 къса, независимо от средно претеглената продажна цена на дребно.
Новите цени предвиждат ако кутия с 20 къса цигари миналата година е струвала 4,40 лева, то за нея от тази година пушачите ще плащат 4,63 лева. При цена на кутия от 5,20 новата ще бъде 5,55. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева ще струват 7.95 лв, а за кутиите с най-високи цени от 10 лева скокът ще бъде до 11,94 лева за кутия.
Също от днес минималната работна заплата става 420 лева, а в началото на 2017 г. тя ще бъде увеличена до 460 лв. и ще се запази на същото ниво и през 2018 г.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com