Цената на петрола падна под $38 за барел за пръв път от седем години насам

Share This:


Стойността на фючърса на петрола сорт „Брент” за януари 2016 г. падна с 4,5% до 37.96 долара за барел за първи път от 2008 г. насам, преминавайки границата от 38 долара за барел, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.
На стойността на котировки продължава да оказва натиск решението за квотите на страните – износителки на петрол от ОПЕК. На срещата във Виена министрите на петрола не взеха категорично решение относно тавана на производство заради позицията на страни, които не са членки на организацията.
В момента обемът на производството на петрол от ОПЕК се оценява на 31-32 милиона барела на ден. Предишна квота възлиза на 30 милиона барела на ден. По-рано Международната организация по атомна енергия МАЕ прогнозира в доклад, че цените на петрола ще достигнат нива от 80 долара на барел през 2020 г. Експертите прогнозират търсенето през 2020 г. да нарасне, но през 2040 г. този растеж ще спре под влиянието на нарастването на цените, развитието на алтернативните източници на енергия и намаляването на инвестициите в сектора с повече от 20% още през 2015 г. В същото време, производството на петрол от страни извън ОПЕК ще достигне своя връх през 2020 г. – 55 милиона барела на ден.
Увеличаването на доставките ще дойде главно от Ирак и Иран, въпреки специфичните рискове за сигурността на доставките от тези страни, се казва в доклада.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com