Хората с необратими увреждания вече с пожизнен ТЕЛК

Share This:


Пожизнено ТЕЛК решение вече ще бъде издавано за много повече увреждания, отколкото досега. Близо 100 заболявания ще бъдат включени в новата проектонаредба.

Освен за хора с трансплантации или загуба на крайник, в кръга на дефинитивните състояния с право на пожизнено решение се включват редица генетични и онкологични заболявания.

Ако пациент с няколко заболявания и вече пожизнено решение за процент неработоспособност пожелае, ще може по всяко време да поиска преосвидетелстване за придружаващо заболяване, ако е в негов интерес.

Става дума за десетки хиляди пациенти, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров:

„Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, защото няма да им се налага, ако попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на медицинската експертиза, защото ще намалее натоварването върху нея и вероятно ще може да отговори в срок на повече хора и няма да се налага да се удължават срокове, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, защото ще намалеят разходите“. 

Проектът на правителствено постановление за промени в Наредбата за медицинската експертиза бе обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

В предложенията за промяна на наредбата за медицинска експертиза липсват дефинитивните заболявания, казва председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея промяна трябва да се предвиди и в Наредба 2, която определя процента трудоспособност. 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com