Хилядолетно гробище може да разкрие тайните на Голиат

Share This:


Кости от гробище може би ще разкрият тайните на библейския народ на гиганта Голиат, след проведените разкопки в Ашкелон,, в южната част на Израел, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Загадъчното племе на филистимците изчезна преди повече от две хилядолетия и половина и зад себе си остави много артефакти, но почти никакъв биологичен материал. С откритото гробище в библейския град Ашкелон с на 200 погребения тази празнина вече ще бъде запълнена. Сега археолозите от Харвардския и Бостънския университет ще могат да узнаят много повече за погребалните ритуали на филистимците и за начина им на живот.Това е първото открито гробище на този мореплавателски народ.
Изследователите провеждат ДНК тестове и радиовъглероден анализ на находките. Те ще помогнат да се изясни кои са били сънародниците на Голиат. Дали са дошли от Микена, както свидетелстват техните грънчарски изделия, украсени в черно и червено? Или са местно племе, дошло от пустинята или планините.
“Това, което е сигурно, е че те са били чужденци в този семитски регион, който се разпростира от крайбрежието на ивицата Газа до Тел Авив. Живели са по тези места между 1200 и 600-та година пр.Хр.”, изтъква Даниъл Мастър от Харвардския университет.
Филистимците са били горди мореплаватели и търговци. Те говорели индоевропейски език, не са практивували обрязване, и са консумирали свинско и кучешко месо. В историята те се прочуват чрез Библията с отрицателния си образ, изграден от техните врагове – израилтяните.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com