Халеевата комета: Обвинявана за какво ли не

Share This:


През вековете Халеевата комета е била обвинявана за какво ли не – земетресения, раждането на двуглави чудовища, та дори и за епидемията от чума. Папа Каликст III пък нарича кометата „инструмент на дявола”.
Изумително съвпадение е, че писателят Марк Твен е роден през 1835 г., в деня, когато кометата преминава най-близо до Земята. Твен умира през 1910 г. – точно когато Халеевата кометата се вижда отново от нашата планета.
Халеевата кометата е кръстена на Едмънд Халей, който през 1705 г. предсказал, използвайки новоформулираните Нютонови закони за движенията, че кометата ще се завърне отново и през 1758 г.
Последните й приближавания до Слънцето са през 1910 г. и 1986 г. При преминаването й през 1986 г. към нея беше насочена т.нар. Халеевата армада – пет изследователски космически сонди – от СССР, Япония, САЩ и Европейската общност, които успяха да направят стотици снимки, но и също химични анализи на газовия и праховия компонент на ядрото. Противно на очакванията, то се оказва по-тъмно и от цвета на въглищата.
И макар за наблюдателите от Земята, кометата да изглежда доста ярка, тя е едно от най-тъмните места в Слънчевата ни система.
Халеевата комета губи лед и прах всеки път, когато се приближава близо до Слънцето, оставяйки след себе си пътека от отломки. Учените са убедени, че ще дойде момент, в който няма да може да „оформи” опашка и ще се превърне в неактивен, подобен на астероид, астрономически обект. /Източник – Дарик/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com