Трите болници в област Силистра настояват за преразглеждане на Националната здравна каса

Share This:


Представители на трите болници в област Силистра настояват за преразглеждане на някои параметри в проекта за Националната здравна карта. Лекарите твърдят, че ако не бъдат чути, много хора в отдалечените и труднодостъпни райони могат да останат без адекватно здравно обслужване.
В проекта за национална здравна карта е предвидено сега съществуващите в болниците в Силистра, Тутракан и Дулово 471 легла да бъдат увеличени до 514. Близо 80 от тях обаче са определени за продължителна грижа и физиотерапия и това притеснява лекарите.
“Те за нашата област са много. Ние и да искаме, не можем да ги оползотворим с дейност. Просто няма такива пациенти с такива заболявания, които могат да бъдат включени евентуално в тези пътеки, за които ние реално все още не знаем на какви изисквания трябва да отговаряме като болници, за да можем да подпишем договор, за да работим по тези пътеки”, коментира д-р Лилия Русева от Болницата в Силистра, цитирана от БНР.
“Разбира се, трябва да има критерий, трябва да има карта, но не и наложена толкова бързо, по такъв команден начин. Не знам резултатите, които ще постигнат, може би ще реализират известни икономии на средства, но в дългосрочен аспект това ще обезлюди огромни райони и ще постави в застрашеност много хора. Ограничаването на леглата по някои специалности, особено ограничаването им по нива на компетентност, е абсолютно неприемливо. То не е и логично и мисля, че не е и здравословно и се надявам разумът да надделее”, заяви д-р Богомил Бойчев от болницата в Тутракан.
Публичното обсъждане на проекта за национална здравна карта ще продължи до края на месеца.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com