Трагичната история на Владимир Комаров – първият в историята космонавт, загинал по време на мисия

Share This:


Владимир Комаров е съветски космонавт. Известен е като първият човек, който загива по време на изпълнението на космическа мисия, на борда на „Съюз 1“.
Загива при втория си полет на 24 април 1967г, когато корабът му се разбива в земята със скорост 40м/с.

Съветския лидер иска да се отбележи подобаващо петдесетата годишнина от основаването на Съветския съюз

Леонид Брежнев, лидер на Съветския съюз по това време, решава да организира невиждана среща между два космически кораба в пространството. Планът е двата съветски кораба да излетят в космоса и да представят драматично орбитално шоу, позволяващо на космонавтите от единия кораб да преминат в другия и обратно.
Първо трябва да излети „Съюз 1“, в който е и Комаров. На следващия ден трябва да излети и „Съюз 2“ с двама космонавти на борда. Двата кораба е предвидено да се срещнат, да се свържат и Комаров да премине в „Съюз 2“, като се размени с колегите си от втория кораб. Брежнев държи това непременно да се случи.

Владмир Комаров е избран да управлява „Съюз 1“, а Юрий Гагарин е негов заместник

И двамата знаят, че корабът не е безопасен за летене, но не могат да се противопоставят на съветския лидер. Комаров дори предупреждава приятели, че най-вероятно ще загине на мисията. Не иска да се откаже, за да не остави Гагарин да умре.
Комаров и Гагарин са много близки приятели. Техните семейства често се събират заедно, а в редките случаи, в които и двамата са свободни, ходят заедно на лов.
Гагарин предлага мисията да бъде отложена. Въпросът обаче е кой да каже на Брежнев. Юрий собственоръчно написва писмо от 10 страници и го предава на най-добрия си приятел Венямин Русайев от КГБ. Никой от службите обаче не се осмелява да прати писмото.

Остава по-малко от месец преди полета, а Комаров не може да се откаже

„Ако не се кача на кораба, ще изпратят заместника. Това е Юрий и той ще умре вместо мен. Трябва да се погрижа за него“, казва Комаров и избухва в сълзи. Това е описано в книгата за Гагарин на Джеми Доран.
При прегледите на кораба преди да излети е установено, че на „Съюз 1“ има около 203 технически неизправности. Когато Комаров е на път да се качи на борда, той е изключително притеснен. Останалите космонавти се опитват да го разведрят и го карат да пее с тях, така той се отпуска.
Гагарин се появява на излитането напълно екипиран за полета и се опитва да убеди екипа той да лети вместо приятеля си. От екипа му отказват и Комаров излита с кораба, почти сигурен, че ще загине. След само 8 минути Владимир Комаров е вече в космоса и управлява една от най-сложните летящи машини, произвеждани някога.
Проблемите започват, когато два от соларните панели отказват и създават сериозни проблеми в захранването и навигацията на кораба. Корабът започва да се върти около оста си и дори се забързва след опита но Комаров да поправи проблема. Контролният панел за регулиране на температурата се изключва и комуникацията със Земята започва да става нередовна и накъсана.
Пресмятайки всички тези проблеми, а и още други, от контролния център на Земята решават да отменят полета на „Съюз 2“ и да спасят Комаров при първа възможност.
Космонавтът се опитва да вкара „Съюз 1“ в ред в продължение на пет часа, за жалост – неуспешно. Загубва изцяло връзка със Земята и започва да опитва неща, които досега не е практикувал. Въпреки героичните си опити да спаси мисията, не успява да предотврати това, което му предстои.

Корабът успешно навлиза в атмосферата на Земята, но кабината се спуква

Космонавтът се опитва да отвори парашута, но той не се задейства. „Съюз 1“ се разбива в повърхността на Земята със скорост от 40м/с, убивайки Комаров. Корабът избухва и когато съветският екип на въздушните сили идва, открива единствено горящ метал. По-късно става ясно, че Комаров умира още в небето от прекалено високата температура.
Точно преди удара тогавашния министър-председател Алексей Косигин казва на Комаров, че държавата се гордее с него. Съпругата на космонавта също се опитва да говори с него, за да може той да каже за последно нещо на децата си.
Впоследствие се появява информация за прехванати съобщения между Комаров и контролния център, според които Комаров „проклел“ конструкторите на космическия апарат. Сред шума можело да се различат малка част от думите, но конкретно думата „убит“ била ясна, което би могло да се тълкува като упрек от страна на Комаров към инженерите.
Юрий Гагарин критикува остро случилото се и казва много в интервю седмица след смъртта на близкия му приятел. Смъртта на Комаров го кара да се чувства изключително виновен. Той дори иска да се срещне лично с Брежнев.

Комаров е погребан с държавна церемония в Москва

Изрично е пожелал да бъде изпратен с отворен ковчег, за да изпрати послание на правителствените органи, които са виновни за смъртта му. Знаел е, че корабът е несигурен и че може би няма да се върне жив на Земята, затова изразява желанието си преди да излети.
Космонавтът е двукратен Герой на Съветския съюз. Награден е и с два ордена „Ленин“, орден „Червена звезда“.
Година след смъртта на космонавта Владимир Комаров през 1968 г. умира и първият човек, летял в космоса, Юрий Гагарин. Той катастрофира с пилотиран от него самолет. /Източник – Rare Historical Photos/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com