Творби на жени – художнички, в чест на международния празник на жената осми март

Share This:


По повод международния празник на жената и настъпването на пролетта Художествена галерия в Силистра, предага две завладяващи експозиции на местните художници.

„Идеята ни е да покажем само творби на жени – художнички , в чест на международния празник на жената осми март. До сега не сме правили подобно нещо. Правили сме, разбира се, смесени изложби , но това е нещо друго , дано се хареса на публиката“, сподели художникът Димитър Кулев.

В едно от крилата на галерията е предствена изложба на жени- художници, живопис и графика. Това са известни имена в страната и чужбина лауреати на наши и международни конкурси. Включени са 26 художнички с 40 творби межди които имена като Калина Тасева , Кина Петрова , Златка Дъбова , Бисера Прагова , Десислава Минчева. 

В навечерието на осми март шестима художници Георги Куртев, Коста Дончев, Йордан Колев, Димитър Кулев и Стефан Пенчев представят на силистренци експозиция от двадесетина творби в стил живопис, графика , скулптура и рисунка. Творби на Йордан Маринов  също са част от  изложбата.

Продължава традицията на ръководството на силистренската художествена галерия периодично да показва експозиции, съставени от фонда на галерията.

Кулев сподели , че през април е планирана самостоятелна изложба на Пламен Аврамов, по повод неговия юбилей. Аврамов е приел поканата и през първата половина на април ще бъде осъществена изложбата.

През май пък е самостоятелната изложба на Николай Петров, който е планирал да разположи творбите на експозицията си на площта на целия първи етаж на галерията, на която ще бъдат разположени над 60 творби живопис.
В Силистра ще гостува и изложба от близо четиридесет творби на Найден Петков, която ще е заимствана от галерията в Добрич .

„Имаме добри и реалистични идеи да предложим на силистренската публика богата палитра от изложби в различен стил и характер. Радостното е , че галерията в Силистра вече живее свой живот и резултатите са на лице. Имаме покани за наши изложби да участват в културния живот на страната. А вече е утвърдена практика наши творци да са сред лауреатите на наши и международни конкурси , което не може да не ни радва“, сподели в заключение художникът Димитър Кулев.

Източник: Общинско кабелно радио – Силистра


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com