С 25% поскъпна олиото само за три месеца

Share This:


Само за последните три месеца на миналата година – от септември до декември, цената на едро на олиото у нас се е повишила с 25 на сто. Това става ясно от годишния анализ за 2020 г. на Държавната комисия за стокови борси и тържища. 

Цените на хранителните стоки на едро са били най-високи за последните пет години, показва анализът. Основните фактори за високите цени са били влиянието на пандемията, свързаните с нея временни ограничения за износ, логистични трудности и повишено търсене на определени хранителни стоки.

Захар, брашно, олио, ориз и варива са поскъпнали за година, като средните цени на повечето от тях са рекордни за периода 2015-2020 г. При олиото увеличението е с 14,4% спрямо 2019 г. Най-скъпо сме купували и брашно и ориз през 2020 г. спрямо последните пет години. Килограм брашно се е продавал на едро с 10,5% отгоре спрямо 2019 г., а оризът – с 15,3 на сто.

В началото на миналата година килограм краве сирене се е търгувал на едро по борсите средно за 6,24 лева, а в края на годината вече е струвал близо 7,10 лева и това е най-високата стойност за последните години. Само спрямо 2019 г. цената му се е повишила с 14 на сто. Рекордно скъпо сме купували и кашкавал. От средно 10,49 лв. за кг на едро в началото на 2020 г. в края той вече се продава по борсите за над 11 лева за кг.

За последните шест години цената на свинското също е най-висока, а само за година то е поскъпнало с 11 на сто. Ръстът при кренвиршите и каймата е с 19-20 на сто. Увеличението на трайните салами е с 11 на сто, а при пилето и пилешките разфасовки – с едва 1-4%. При рибите най-голямо е повишението при скумрията – със 7 на сто.

Въпреки че зеленчуците са по-евтини спрямо година по-рано, цените им са били на по-високи нива в сравнение с периода 2015-2018 г. Плодовете обаче са били рекордно скъпи за последните 5 години. Вносната стока преобладава, като цената й е по-ниска от тази на родната. 86 на сто от доматите през зимните месеци са внос, а през летните – половината. Български са само 24% от краставиците през зимата, но през лятото делът им стига 83%.

Цените на дребно на основните хранителни продукти – захар, олио, брашно и яйца, през миналата година са били най-високи в магазинната мрежа, показва анализът на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Изключение прави цената на яйцата, които най-скъпо са се търгували в големите търговски вериги. Те са слагали големи надценки на някои продукти, отчитат от комисията. Най-големите надценки са били при яйцата – 39% върху цената на едро, следвани от брашното – 24%, олиото – 17% и захарта – 4%. Надценката на яйцата в магазините е стигала 33%, при брашното тя е 31%, при олиото – 21%, захарта – 17%.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com