С 15% поскъпва екотаксата за стари коли

Share This:


Въвеждат висока такса при първоначалната регистрация на камиони над 12 тона и автобуси над 8 места. Въпреки че управляващите заявиха готовност да повишат екотаксата за стари автомобили драстично, стана ясно обаче, че тя ще поскъпне с 15%. Както вече стана известно, за електромобилите екотакса няма да се плаща, а за хибридите тя ще бъде намалена. Това става ясно от проектопостановление на МС, изготвено от МОСВ. Ако се приемат исканите промени, за превозните средства, произведени преди повече от 10 години, ще се плаща с 35 лева повече. Така крайната цена става 310 лева. За автомобилите на между пет и десет години ще се дължат 290 лева, което е с 30 лева повече. Както досега, екотаксите няма да зависят от това дали автомобилът е дизелов, бензинов или на газ, като определяща ще е единствено възрастта. За превозните средства до 5 години тя остава 194 лева.

В момента при регистрацията за колите на ток се плаща екотакса от 102 лева. Предложението е тя да не се дължи от 2022 г. За хибридите размерът зависи от възрастта, като варира между 124 и 227 лева. Новото предложение е сумата да е от 100 до 255 лева, пак в зависимост от това на колко години е колата. Вчера министърът на околната среда Нено Димов каза, че ако предложените от екоминистерството продуктовите такси се приемат, ще бъдат обхванати и моторни превозни средства, за които сега не се плаща нищо. “Това е една стъпка от поредица от стъпки и знак за намеренията на държавата”, увери екоминистърът. Екотакса, или, както се нарича, продуктова такса, се плаща за всички продукти, като парите се използват за оползотворяване на отпадъците, които остават сред тяхното изхвърляне.

Екоминистерството предлага и въвеждането на eкотакса за автобусите с над 8 места и за товарни камиони до 12 тона. За новите тя ще е 625 лева и се увеличава с възрастта на возилото до 1550 лева за автомобилите над 10 години. Най-високи такси обаче ще плащат тежкотоварните автомобили над 12 тона, които са и най-големите замърсители. За нови екотаксата е 938 лв., до 5 години – 1455 лв., между 5 и 10 години е 2175 лв., а над 10 години тировете и автобусите ще се регистрират срещу 2325 лева.

Във връзка с планираните забрани за дизелови автомобили в Западна Европа Нено Димов повтори вчера пред Нова телевизия тезата си, че това изкривява пазара и който го причинява, трябва да се погрижи тези превозни средства да не се окажат в страни, в които такива ограничения няма. Той допълни, че ще започне активните действия за изработване на такъв регламент след края на българското европредседателство.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com