Създават Дигитален център за културното наследство в Общински исторически музей – Тутракан

Share This:


Днес, 11.03.2016 г., в гр. Тутракан се проведе встъпителна пресконференция по проект „Създаване на Дигитален център за културното наследство в Общински исторически музей – Тутракан“.

Зам-кметът г-н Милен Маринов заяви, че проектът е една от активните стъпки на общината за съживяване на региона. Идеята е чрез популяризиране на културно-историческото наследство на Тутракан да се привлече вниманието към града, да се увеличи туристическия поток и да се създаде работа за малкия и среден бизнес.

Ръководителят на проекта г-н Борислав Виларов представи подробна презентация за целите на проекта, очакваните резултати, изпълнените и предстовящи дейности. Сред ключовите дейности на проекта са:

  • Изграждане на дигитален център;
  • Разработване на виртуален музей – интерактивен динамичен интернет портал;
  • Дигитализиране на движими и недвижими културни ценности;
  • Аеро-фото заснемане на археологичен обект Трансмариска;
  • Заснемане на виртуални турове на културно-исторически обекти и др.

Очакваните резултати са:

  • Оборудван Дигитален център;
  • Дигитализиране за първи път на културно наследство: сграда на Етнографския музей, Античен кастел и средновековно селище „Трансмариска“, както и на 730 бр. движимо културно наследство;
  • Работещ виртуален музей и система от сензорни информационни табла в експозиционните зали;
  • 8 виртуални тура и 12 видео клипа за културни събития;
  • Публична кампания „Открий дигиталния свят на Тутракан“.

Виртуалният музей ще популяризира културното наследство и съвременно изкуство на Тутракан, ще ги направи широко достъпни чрез интернет и ще съхрани дигиталните изображения за поколенията.

На интренет адресът на виртуалния музей www.tutracanmuseum.com може да видите работна версия на портала с подробна информация за проекта.

Срокът за изпълнение на проекта е 31.12.2016 г.

Проект „Създаване на Дигитален център за културното наследство в Общински исторически музей – Тутракан“ се финансира по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременно изкуство“ в рамките на Меморандума за разбирателство относно изпълнението на ФМ на ЕИП, подписан между България, Исландия, Лихтенщайн и Кралство Норвегия“. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 242 973,95 евро.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com