Стоян Мирчев, водач листата на “БСП за България” в Силистра пред Камарата на строителите: Законите за обществените поръчки и съдебната система не са в интерес на малкия и средния бизнес

Share This:


“Част от процедурите в конкретни закони, касаещи браншови организации, са направени нарочно, за да печелят определени фирми. В този смисъл законите за обществените поръчки и съдебната система се нуждаят от промени”. Това заяви водачът на листата в 20-ти Многомандатен избирателен район /МИР/- Силистра от Коалиция “БСП за България” Стоян Мирчев на среща с представители от местната структура на Камарата на стоителите. Заедно с него бяха също кандидадът за народен представител Вяра Емилова и областният и общински координатор на БСП-Силистра Георги Кирилов. “Тези срещи с браншовите организации са много важни, защото без диалог – няма как да се случат промените”, подчерта Стоян Мирчев.
От Камарата на строителите в Силистра, представлявана от нейния председател инж. Димо Мирчев, акцентираха върху няколко основни проблема – че законите за устройство на териториите /ЗУТ/ и за обществените поръчки /ЗОП/ на практика са тромави, за дъмпинга в търговете, за липсата на млади специалисти – от майстори и техници в определени специалности до инженери, предпочитащи работата в чужбина, както и случаите с незаконното строителство. “Единственото държавно училище в област Силистра, което подготвя кадри за този бранш – Техникума по строителство “Пеньо Пенев”, е в много тежка ситуация. В момента имаме 50 ученика и 100 души, които учат задочна форма. Бъдещето на това училище съвсем не е сигурно”, каза и директорът на учебното заведение инж. Георги Аврамов.
“Тъкмо поради тези причини има конкретни закони, които имат нужди от промени, за да се избегнат тромавите процедури”, отговори на въпросите Стоян Мирчев. Той отново подчерта, че БСП предвижда създаването на националната образователна карта, имаща за задача да посочи необходимостта от кадри по съответните региони, а това ще доведе до съживяване на икономиката тъкмо чрез образованието. “Тази карта ще е на базата държава-община-бизнес, което ще гарантира възстановяването на техникуми и професионално образование”, каза Мирчев. По думите му, една от главните задачи на БСП е да възстанови силната държавна икономика с един от основните стълбове в тази насока – националната образователна карта, която трябва да посочи необходимостта от конкретни специалисти по области.
“Продължение на нашия диалог и нашите срещи ще има и занапред. Това ви го обещавам категорично”, каза в заключение Стоян Мирчев.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com