Стоки и услуги поскъпват заради касовите апарати

Share This:


Предложенията на бизнеса по спорната наредба за касовите апарати не са взети предвид, разходите по прилагането й са занижени, а това означава, че цените на стоките и услугите за потребителите ще се увеличат. Това пишат от Българската стопанска камара (БСК) в писмо до премиера Бойко Борисов, с копия до министъра на финансите Владислав Горанов и Националната агенция за приходите. Според БСК бизнесът ще плати пет пъти по-висока цена за новите изисквания от предварителната оценка.

Промените в нормативния акт, който предвижда подмяна на касовите апарати, бяха обнародвани в “Държавен вестник” в петък, а от вчера новите правила, засягащи търговците, които са регистрирани по ДДС и не използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, влязоха в сила. Те вече трябва да издават касова бележки с QR код. Фискалните бонове могат да бъдат сканирани чрез мобилно приложение, разработено от НАП, което показва дали покупката е отчетена при данъчните.

“Обръщам се към вас с очакването да упражните необходимия институционален контрол и в оптимално кратки срокове натрупаните проблеми да бъдат преодолени. Убеден съм, че от бързите и ефективни решения зависи запазването на икономическата и фискалната стабилност в страната”, пише председателят на БСК Радосвет Радев до Борисов.

БСК повтаря позицията си, че промените в Наредба Н-18 от есента на миналата година не целят изсветляване на икономиката и гарантиране на добра бизнес среда, а по-скоро генерират обществено напрежение, при това в година на европейски и местни избори. Не трябва българският бизнес да бъде поставян в ролята на заложник на политически интереси. Икономическата стабилност няма нужда от актове, които влошават бизнес средата, се казва в писмото до Борисов.

Чрез публикуване на неясни текстове, предвиждане на необосновано кратки и неизпълними срокове, обнародване на промени на промените в последния момент се създава огромно напрежение, несигурност и дори гняв сред бизнеса и гражданите, а това подкопава граденото с години доверие към администрацията, пише БСК.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com