Старият дъб в Силистра спечели шестото издание на конкурса “Дърво с корен”

Share This:


Старият дъб в Дунавската градина на Силистра спечели шестото издание на конкурса “Дърво с корен” на фондация “Екообщност”, съобщи Невяна Маринова, която го номинира преди месеци.
Един от символите на дунавския град е засаден през 1910 г. от австрийски ландшафтни специалисти. Археолози предполагат, че под корените на столетното дърво са намират останки от двореца на хан Омуртаг. Сянката на голямата корона на дървото е любимо място на гражданите на града, а допирът до ствола му според някои бил целебен. Церемонията по награждаването ще е на 15 декември в Полския институт в София, от 10,30 часа.
Общо 70 дървета са били номинирани в тазгодишното издание на конкурса, като до финала са били допуснати девет, сред които и Стария дъб от Силистра. Неговата 100-годишнина бе отбелязана през 2010 година. През 2012 г. дъбът придоби статут на защитен обект по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Заповедта за това бе издадена от тогавашният министър на околната среда и водите Нона Караджова. Старият дъб в Силистра е вписан и в регистрите на вековните дървета.
Обиколката на ствола му при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 м, а диаметърът на короната е 24 метра. Дървото е в добро състояние, има здрави клони и изцяло покрита коренова система.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com