Спомените на Димитър Минев-Митето за футбола в Силистра и „Доростол“ /2-ра част/

Share This:


Уважаеми читатели,
продължаваме със спомените на Димитър Минев- Митето /1927-1991/ за историята на силистренския футбол. Той е бил дългогодишен футболист в “Доростол”, след приключване на състезателната си кариера е работил като председател на ФК „Доростол” и зам.председател на БСФС-Силистра.
Сега ви предлагаме втората част. Предстои още една – последната, трета част.

***
Спомените на Димитър Минев-Митето за футбола в Силистра и „Доростол“ /2-ра част/

Димитър Минев
Димитър Минев

Не мога да забравя един случай,който искам да споделя.Бяхме поканени на приятелски мач в Горна Оряховица. След обяд се настанихме за почивка в хотела.Точно си бяхме полегнали и водачите ни Валентин Маринов и Иван Стойчев дойдоха и ни помолиха да станем и се екипираме,тъй като местните ръководители ни молели за популизирането на футбола в града им,двата отбора да минат по главната улица след духовата музика,за да се привлекат зрители. Болшинството с удоволствие прие.Футболистите от Горна Оряховица ни чакаха вън и така: духовата музика пред нас и ние след нея и горнооряховци след нас ,започнахме да обикаляме по улиците на града. Но някои не се съгласиха. Илия Желев каза:” Аз да не съм циркаджия,да минавам из улиците на града,за да събирам публика”. Наистина тогава,когато идваше цирк,всички циркови артисти тръгваха из улиците на града , кой с кокили,кой с маймуни.Всеки показваше част от своя номер,за да привлича публика. И така два часа в голямата горещина по улиците на Горна Оряховица.Само бай Илия екипиран върви по тротоара.Този спомен има и печално продължениее.След 20 години,когато Доростол играеше в Б РФГ,бях водач на отбора ни за срещата с „Локомотив” Горна Оряховица.Отборът на домакините водеше в играта и в резултата.В един момент един от техните привърженици извика: „ Покажете им я тази игра” и се обърна към нас,за да разберем за кого се отнася.Щеше ли да повярва,този любител на играта,че преди 20 години силистренските футболисти са идвали в града им ,за да популизират футболната игра.
Бих искал да споделя още един спомен,който ми напомня за гладните години след войната. Аз живеех с родителите си в съседство до една частна маслобойна.Собственикът и бай Жеко беше също любител на футболната игра и един ден ме извика и ми каза,че че от днес за всеки вкаран гол от мен ще ми дава 1 литър слънчогледово масло.Казал това и на майка ми и тя,когато тръгвах за мач все ми казваше „ И да си отваряш очите”. Бай Жеко си отстоя на думата. Щом се върнеше от мач ,даваше толкова литри олио на мама,колкото гола бях вкарал.Затова и мама ме посрещаше след мача с въпроса: „Колко гола вкара днес?”.Но имаше и случаи,когато отговорът ми беше отрицателен.Тогава тя се ядосваше и ми казваше: „ Че какво си правил там,нали ти казах да си отваряш очите !”.Тя горката нямаше понятие как се вкарват голове .
През 1948 година отборът ни чрез елиминиране стигна до четвъртфинал за купата на Съветската армия с „Локомотив” София,в който по това време играеха почти всички светила на страната.Посрещнаха ни много добре.Настаниха ни в най-представителния хоте л тогава-„Славянска беседа”. В деня преди мача излязохме на разходка колективно по булевард „Руски”.На улицата се срещнахме с част от състезателита на „Локомотив”- София,които също бяха излезли на разходка.Спряхме се,поздравихме се,пожелаха ни приятно изкарване, а Крум Милев ни пита: „Кой е център халф на отбора ви ?”.Излезе Тодор Чешмеджиев ,а Крум Милев откъсна едно клонче върба и я подаде на Чешмеджиев с думите : „На моя пряк съперник”. Един час преди мача започна проливен дъжд,който не спря през целият мач.Играехме на стадион „Юнак”,който беше покрит с черна сгурия.Беше прогизнал,а пистата беше покрита с вода.Вероятно стадионът не е бил дрениран.Резултатът беше 7:0 за тях.Шест от головете бяха отбелязани през първото полувреме.На другият ден вестник „Стършел” под карикатурата на наш футболист,на който му се вижда главата от водата на пистата писа: „ Силистренските юнаци се удавиха на „Юнак”. Тогава играхме в състав: на вратата –Любен Кърджиев,централен защитник-Тодор Чешмеджиев,десен защитник-Илия Желев,ляв защитник-Кирил Вълчев,десен полузащитник-Костадин Петров,ляв полузащитник-Петър Кабаиванов /Кабата/,дясно крило-Димитър Илиев /Пецата/,дясна свръзка- Димитър Минев,централен нападател-Кирил Манев,лява свръзка-Янко Теофилов и ляво крило-Христо Йорданов.Поради заболяване не можаха да вземат участие Стефко Йорданов и Стефан Шапкаджиев,което принуди треньора да направи много рокади и много от футболистите играха на необичайни за тях постове.

/Следва 3-та част/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com