Собственици на домашни кучета протестираха днес срещу забрана за разходки

Share This:


Над 50 собственици на домашни кучета се събраха днес в Силистра пред местната община в знак на протест срещу забрана на крайдунавското кметство да разхождат питомците си в градския Дунавски парк.
Напрежението между собственици на кучета и местна власт се появи преди дни, когато на всички изходи и входове на силистренския Дунавски парк бяха поставени забранителни табели за разходка на домашните любимци.
Според недоволните, решението на местната община ограничава правото на разходки, което е неприемливо, посочвайки европейските практики, докато от силистренското кметство уточниха, че забраната е съгласно общинската наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Силистра и Наредбата за придобиване, притежание и стопанисване на кучета, тъй като напоследък имало много депозирани жалби от хора, които са против разходките на домашните кучета, заради техните изпражнения, замърсяващи околната среда или заради това, че често четириногите пиели директно вода от чешмите на шадраваните, пуснати от повод, а след тях и хора, което пък създавало предпоставки за болести.
Недоволните от решението на силистренската община направиха днес обиколка в дунавския парк заедно със своите любимци, като отново подчертаха, че трябва да се намери компромисно решение в спора.
По време на протестната разходка имаше силистренци, които не бяха съгласни със собствениците на домашните кучета,които подчертаха, че Дунавския парк не е място за разходка на кучета.
За разходка към момента Общината е изградила 3 от необходимите 8 площадки за кучета на територията на областния град, но те, според протестиращите, са крайно недостатъчни.
Броят на регистрираните домашни любомци през тази година в цялата община е 534, но в това число влизат ловни и охранителни псета, които се отглеждат по специални режими.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com