Собственици на домашни кучета от Силистра готвят протест в събота заради забрана за разходки на домашните любимци

Share This:


Собственици на домашни кучета от Силистра готвят протест срещу забрана на общината да разхождат домашните си любимци в Дунавския парк. Т
Според недоволните, протестът ще е в събота от 14.00 часа. Те предвиждат да се съберат пред сградата на силистренската община и да преминат разстоянието до входа на Дунавския парк, който е само на няколко десетки метра от входа на местната общинска администрация, като по този начин ще изразят своето несъгласие с решението.
Забранителни табели за разходка на домашни любимци в Дунавския парк на Силистра са поставени на всички подстъпи към парка. Забраната е съгласно общинската наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Силистра и Наредбата за придобиване, притежание и стопанисване на кучета.
За спазването на наредбите следят служители на общинския инспекторат и сътрудници по охрана на парка, със съдействието на служители от МВР, съобщиха от пресцентъра на Общината. Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно същата наредба, а максивалната глоба за системни нарушения достига до 200 лева.
За разходка на домашни любимци към момента Общината е изградила 3 от общо предвидени 8 площадки за кучета. Две от тях са вблизост до началото и края на Дунавския парк, а третата е на ул. “Кълараш” 32, уточниха от общинския пресцентър.
Броят пък на регистрираните кучета през тази година, след проведените няколко кампании за регистрация на домашните любимци, е 534, при 20-30 през последните две години.
Собственици на кучета започнаха подписка за отмяна на забраната, като в рамките само на един ден са събрани над 1000 подписа.
От силистренската община поясниха, че това решение е на основание на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на общината и Наредбата за придобиване, притежание и стопанисване на кучета и овладяване на популацията на безстопанствени кучета, тъй като има депозирани жалби от хора, които са против разходката на домашни любимци в парка. “Има много случаи, когато кучешките изпражнения замърсяват околната среда и чистота, освен това нерядко те се пускат от повод от техните стопани и те пият вода от чешмите на шадраваните, а след това там пият вода и хора, като по този начин съществува опасност от разпространение на болести”, допълват от крайдунавската община.

 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com