„Слънцето свети за всички” – празник на приятелството и толерантността в село Бабук

Share This:


С пролетно тържество, посветено на приятелството, ще бъде отбелязан 8 април – Международен ден на ромите.

Събитието ще се проведе на 5 април 2019 г. /петък/ пред Народно читалище „Дочо Михайлов 1906”, село Бабук, с начало 11.00 часа. Проявата ще събере слънчевото настроение на децата и гостите на селото и ще сътвори букет от музика и танци за приятелството и толерантността.

На 8 април се отбелязва Международният ден на ромите, известен като Ден на ромското пробуждане.

Празникът се организира от Кметство Бабук и Народно читалище „Дочо Михайлов” – село Бабук, със съдействието на Община Силистра и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Община Силистра. Той е част от заложените дейности в Плана за действие на Община Силистра за подкрепа на интеграционните политики за периода 2015 – 2020г. 

В програмата ще участват самодейни групи към НЧ „Дочо Михайлов 1906”, както и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Калипетрово.

Със своите най-нови танци, нежните дарования от Балет „Лиденс” към НЧ „Доростол 1870”, град Силистра с ръководител Лидия Маркарян ще зарадват гостите на проявата. Прекрасните изпълнители от Център за музика и изкуства „Мегатон“, град Силистра с ръководител Миглена Илиева също ще поднесат своите поздрави към жителите на село Бабук.
За всички участници Община Силистра е подготвила много подаръци и приятни изненади.

Осми април е известен като Ден на ромското пробуждане. На този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава този ден се отбелязва като символ на ромското движение, на това, че ромите от цял свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. В съответствие със свободата и демократичните ценности на страната ни, на този ден всички граждани изразяват своята толерантност и уважение към ромската общност.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com