Силистренци харесват лотарията на НАП за касовите бонове

Share This:


745 жители на Силистра и областта са проявили интерес към националната лотария с касови бележки и са създали свой личен профил в сайта kasovbon.bg, информират от НАП в дунавския град.
Оттам поясняват, че от началото на играта до момента 717 от тях са били активни потребители и са регистрирали за участие общо 21 758 касови бележки, издадени след 16.11.2015 година – средно по около 30,35 бр. на човек). Общата сума на регистрираните касови бележки за периода е 255 519,89 лева.
Офисът на НАП в Силистра има почти деветгодишна история, свързана с организирането на лотария с касови бележки, припомнят от финансовата дирекция край Дунав. Томболата на данъчното в дунавския град стартира през септември, 2004 година, като беше разделена в две категории – за ученици и за възрастни. В общо 57-те тегления участваха 15 479 плика с касови бележки, 10 403 от които в категория „Възрастни”, а 5076 – в категория „Ученици”.
Наградният фонд беше променян през годините и включваше предметни награди – сувенири, рекламни материали с логото и слогана на НАП, както и ваучери за покупка от книжарница, а за първите годишнини – разходка с корабче по река Дунав и панорамен полет с едномоторен самолет.
Въпреки че – по обективни причини, лотарията с касови бележки в офиса на НАП в Силистра беше прекратена, нейното провеждане подпомогна в голяма степен постигането на някои от целите на организацията, а именно – изграждане на първична данъчна култура още от ранна възраст и стимулиране на хората да изискват от търговците касови бележки за покупките си. Това е един добър начин не само за осъществяване на граждански контрол върху коректното отчитане на оборотите на търговските обекти, но и за защитата на правата им като потребители, уточняват от ръководството на данъчната агенция в крайдунавския областен град.

***

Пет причини да си вземеш касовата бележка

1. Да вземеш късмета си на касата и да спечелиш смарт телефон, смарт телевизор или лек автомобил като участваш в Лотария с касови бележки на НАП.

2. Така си правиш по-добре сметката. Когато искаш и събираш касовите си бележки, можеш по-ефективно да управляваш собствените си разходи – да съпоставяш цени от различни търговци за еднакви стоки и услуги.

3. Да можеш да върнеш стока, която не ти харесва. Фискалният бон доказва покупката на стоката или услугата, която искаш да върнеш, защото е развалена или не отговаря на твоите очаквания.

4. Да контролираш търговците. Когато искаш касова си бележка, гарантираш, че търговците, от които пазаруваш, ще си платят дължимите данъци. Упражняваш своя граждански контрол.

5. Балансираш финансите си. Като събираш и пазиш касовите си бележки, следиш колко харчиш на ден, съпоставяш с личните си постъпления, грижиш се за баланса приходи-разходи.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com